După terminarea JO, orădean Adrian Alexandrescu a decis să se retragă definitiv din arbitraj, considerându-se nedreptățit. Chestionat pe tema că Adrian Alexandrescu și-a anunțat retragerea și s-a plâns în primul rând că TWPC nu l-a protejat de atacuri, Tamas Molnár a răspuns:
„Cred că se gândea mai mult la World Aquatics, din partea comitetului tehnic am făcut tot ce am putut. S-a făcut o greșeală într-o situație intensă, care a primit o publicitate enormă. Apropo, interesant, greșeala în sine a fost puțin umbrită după aceea, tocmai comportamentul inacceptabil al italienilor. Adi (Alexandrescu – n.red.) a căzut, din păcate, victimă împrejurărilor. Toți cei care au „participat” la acel meci, inclusiv delegatul, cei doi arbitri și arbitrul VAR, sunt în mod evident responsabili. Am subliniat de multe ori că trebuie să lucrezi în echipă. Este clar că nu a fost vina lui Adi, pentru că era de cealaltă parte, delegatul care nu a luat o poziție suficientă în această problemă poate fi condamnat. Un site care nu merită să-l menționez a dat informația că Miskovics și Alexandrescu au fost excluși de la Olimpiada după incident. Acest lucru nu s-a întâmplat. Am primit instrucțiunea de la Biroul Mondial că aceștia pot fi delegați la meciuri pe viitor, dar ar fi fost nedemn să-i trimit pe cei doi arbitri ca cronometrori la meciurile de clasament sau medalii, în etapa finală. Cred că a fost mult mai corect să nu-i trimit. Aș dori să adaug, că după părerea mea, pe baza felului cum a gestionat meciurile în ultimii 15 ani, Alexandrescu merita să conducă finala, dar când un caz primește o asemenea atenție, nu cred că cineva ar fi acceptat. Dacă aș fi făcut asta, aș fi făcut din mine un clovn și oricât l-aș respecta și l-aș iubi pe Adi, oricât aș fi de acord că a meritat, nu cred că poate crede serios că putea fi nominalizat în finală, după un astfel de incident. Din păcate, el este o victimă”.
Oficialul maghiar a dat de înțeles că Alexandrescu ar avea șansa să -și îndeplinească ultima bornă rămasă neatinsă, cu condiția să revină.
Tamas Molnár FOTO: VLV.HU
„Aș dori să o menționez pe Margeta din Slovenia, care a arbitrat pentru prima dată la Sydney la Jocurile Olimpice. El a fost trimis acasă de la Jocurile Olimpice de la Londra împreună cu partenerul său din cauza unei greșeli. Nici la Rio nu a obținut finala, nu a putut merge la Tokyo din motive personale, așa că a așteptat mult să conducă finala olimpică. Alexandrescu mai are o șansă, dacă vrea să ajungă în vârf, trebuie să revină, să accepte ce s-a întâmplat și să continue. Nu am văzut niciodată pe cineva care a început să strige tare și să obțină ceea ce își dorea”, a mai spus Tamas Molnár pe acest subiect.
„Nu tac când sunt nedreptățit”
Cu un bagaj consistent de zeci de finale la competiții majore, Adrian Alexandrescu rămâne ferm pe poziție și nu revine în arbitraj. Legat de declarațiile făcute de Tamas Molnár, fostul arbitru. „Aș fi putut accepta aceste considerații, dacă ar fi fost făcute imediat după meciul respectiv sau după terminarea turneului de polo de la Jocurile Olimpice. Consider că acum este prea târziu. Ceea ce spune Tamas Molnar, la trei luni de la terminarea Jocurilor Olimpice, practic am spus eu. Unde au fost liderii din World Aquatics când a fost nevoie de ei?”.
„Spune de finală, că dacă vreau finala ar trebui să tac din gură. Am tăcut o singură dată, după Jocurile Olimpice de la Tokio. Nu mai tac. Pe mine nu mă mai interesează finala (n.r – masculină la Jocurile Olimpice). Să o dea la cine vor ei, delegând arbitrii care consideră că merită. Dacă cineva din World Aquatics, care a fost implicat în în ceea ce mi-au făcut, crede că mai poate lucra cu mine se înșeală amarnic. Chiar dacă a fost o durere mare, că nu am arbitrat finala olimpică, ce m-a determinat să mă retrag a fost că nimeni din World Aquatics nu ne-a luat apărarea, mie sau altor arbitri, când a fost nevoie, cu o poziție fermă, după atacurile unor site-uri care ne-au stricat imaginea. Poate o fi un mesaj voalat pentru arbitri tineri, că dacă vor să ajungă să arbitreze o finală trebuie să tacă din gură. Eu nu vreau decât ce merit, dar nu mai doresc să mai lucrez cu astfel de oameni. Nu înțeleg paralela făcută aducând în discuție numele unui alt arbitru care a fost nedreptățit”, și-a continuat tirada Alexandrescu.
„Ei m-au făcut o victimă”
Arbitrul orădean consideră că indiferent de ce s-ar fi întâmplat tot nu ar fi primit finala de la Paris.
„În timpul meciului am avut decizii bune. Îmi pare și mie rău că nu am încălcat protocolul să merg pe partea cealaltă să văd faza, dar atunci sunt convins că nu aș fi fost delegat pentru că am încălcat protocolul. Mi se pare foarte interesant că fiecare are responsabilitățile lui la un meci. La mine s-a ajuns la concluzia că sunt o victimă, dar alți doi oameni, delegatul și arbitrul VAR, care au făcut parte din echipă la acel meci, au fost trimiși în continuare la jocuri. De ce a luat decizia să nu mă delege? Ei m-au făcut o victimă. Pentru mine este un subiect închis, dar dacă voi mai fi provocat voi răspunde. Nu tac când sunt nedreptățit”, a încheiat Alexandrescu.
PALMARESUL LUI ADRIAN ALEXANDRESCU LA JOCURILE OLIMPICE
Meciurile din fazele finale arbitrate de Adrian Alexandrescu la cele patru ediții ale Jocurilor Olimpice la care a fost prezent:
LONDRA 2012: Finală mică la feminin, Australia – Ungaria 13-11; Semifinală la masculin: Italia – Serbia 9-7.
RIO DE JANEIRO 2016: Finala feminină pentru aur, SUA – Italia 12-5; Semifinală la masculin, Muntenegru – Croaţia 8-12
TOKIO 2020 (desfășurată în 2021 din cauza pandemiei): Semifinală la masculin, Serbia – Spania 10-9.
PARIS 2024: sfert de finală la masculin, Italia – Ungaria 10-12
Citiți principiile noastre de moderare aici!