Sezonul competițional în Liga 4 trebuia să înceapă sâmbătă 11 martie la ora 11:00 când au fost programate cele patru meciuri din play-off: CS Diosig Bihardioszeg – Club Atletic Oradea, CS Bihorul Beiuș – CS Oșorhei, Vulturii Sasok Săcueni – FC Bihor II și Olimpia Salonta – Crișul Aleșd. Meciurile nu s-au mai jucat și nici nu se vor mai disputa în această formulă, pentru că vineri în a doua parte a zilei AJF Bihor a început să anunțe conducătorii celor 8 cluburi că etapa este amânată, comunicarea oficială pe site-ul asociației fiind făcută la ora 20:29.
[eadvert]
Uite CIS-ul, nu e CIS-ul
Pentru a înțelege situația trebuie să ne întoarcem în vara anului trecut când AJF Bihor a dat un comunicat prin care condiționa participarea în play-off de deținerea Certificatului de Identitate Sportivă (CIS) și de plata unei garanții financiare pentru a evita situații de genul Viitorul Borș, care nu s-a prezentat anul trecut la barajul de promovare în Liga 3.
Din păcate, în acel comunicat nu era specificată nicio dată certă, fiind menționat că CIS-ul poate fi dobândit până la începutul pla-off-ului,
Surprinzător, la finalul sezonului regular AJF nu a mai avut răbdare și în 21 noiembrie 2022 a convocat Comitetul Executiv. Bitea Radu Traian – preşedinte, Sabău Constantin şi Vesa Valentin – vicepreşedinţi, Fogarasi Ciprian – reprezentant Liga 4, Durgheu Alin – reprezentant Liga 5, Dorin Ioan Mudura – reprezentant copii şi juniori şi Marcu Florin – preşedinte CJA Bihor, au decis: „cu şase voturi pentru şi o abţinere constată neîndeplinirea condiţiilor de participare în play-off-ul Ligii a 4-a, conform deciziei Comitetului Executiv din 15.06.2022, de către echipele CS Foresta Tileagd (echipă care în funcţie de decizia Comisiei de Recurs ar putea încheia pe locul 4 în Seria 1), CS Crişul Sântandrei, AS FC Universitatea Oradea (nu deţin CIS eliberat de MTS), formaţii care au obţinut clasări eligibile pentru a participa la play-off”, a fost decizia luată de forul AJF Bihor.
Cum Foresta Tileagd nu a prins loc de play-off, în locul Sântandreiului și a FC Universitatea au fost invitate FC Bihor II și Club Atletic Oradea, ulterior și Crișul Aleșd în locul Viitorului Borș, care s-a retras din competiție.
„Lipsă de respect”
Niciuna dintre echipele eligibile datorită meritului sportiv nu a acceptat decizia și au început demersurile pentru a o schimba. Discuții, memorii, demersuri pentru a obține CIS-ul, unele și-au angajat și avocați pentru a valorifica breșele din hotărârile AJF.
În 5 decembrie, pe site-ul forului fotbalistic județean a apărut un comunicat semnat de președintele Bitea prin care era respinsă solicitarea cluburilor Crișul Sântandrei și FC Universitatea pentru a prelungi termenul până la care pot dobândi CIS-ul. „Considerăm că ar fi fost lipsit de respect, acordarea unui nou timp de răgaz pentru echipele care nu s-au încadrat în termenele stabilite, în dauna celor care au demonstrat că prin seriozitate și preocupare pot fi îndeplinite condițiile stabilite de Comitetul Executiv”, se menționa printre altele.
Echipele agreate în play-off și-au făcut planul de bătaie și-au stabilit bugetele, au efectuat transferuri, meciurile din prima etapă au fost programate, delegările făcute, iar vineri seara s-a dictat… la loc comanda!
În ultimele săptămâni, Crișul Sântandrei, FC Universitatea și Foresta Tileagd au reușit să obțină Certificatul de Identitate Sportivă, astfel că AJF Bihor s-a trezit într-o situație ingrată datorită superficialității cu care a tratat subiectul. Vineri, de ce oare doar cu o zi înainte, AJF a decis să amâne intempestiv startul play-off-ului.
Variante de play-off
Weekend-ul a fost fierbinte la AJF fiind căutate tot felul de variante, fiind vehiculat inclusiv un play-off cu 12 echipe, cu două serii de câte șase. „Am fost sunat vineri seara dacă putem să participăm în play-off. Am rămas că dăm răspunsul luni după ce ne consultăm cu membrii din conducere. Nu a mai trebuit să dăm niciun răspuns pentru că luni dimineața m-a sunat secretarul AJF și mi-a comunicat că rămânem în play-out”, Fele Attila, președinte Unirea Valea lui Mihai.
Soluția aleasă în cele din urmă a fost să fie menținut play-off-ul de 8 echipe și să le excludă pe cele 3 echipe pe care tot AJF le invitase: FC Bihor II, CAO și Crișul Aleșd. „Întrunit pe data de 12.03.2023, la sediul AJF Bihor, Comitetul Executiv format din Bitea Radu, Sabău Constantin, Vesa Valentin, Durgheu Alin, Fogarasi Ciprian şi Mudura Ioan Dorin a hotărât următoarele: „cu majoritate de voturi şi o abţinere, modifică lista echipelor participante în play-off-ul Ligii a 4-a, prin reprimirea celor trei echipe care au obţinut acest drept pe criteriul sportiv, CS Foresta Tileagd, CSC Crişul Sântandrei şi AS FC Universitatea Oradea, care şi-au îndeplinit şi obligaţiile prevăzute în decizia Comitetului Executiv şi informarea AJF Bihor din 22.08.2022”.
Consultare cu FRF
Printr-un comunicat remis ieri redacțiilor, semnat de președintele Radu Bitea, AJF admite voalat că a greșit:
„Din cauza faptului că termenul stabilit prin decizia AJF Bihor nu a fost precis, ci a putut fi interpretat, exista riscul să se ajungă la litigii care ar fi putut destabiliza campionatul, iar pentru a preveni acest posibil scenariu, s-a ajuns în situația în care echipele care au obținut CIS-ul până la începerea play-off-ului au fost reprimite în competiție, pe baza meritului sportiv, hotărâre ce a fost luată în urma unei consultări cu reprezentanții FRF”, a transmis AJF.
Nicio altă mustrare de conștiință sau scuze că a încurcat 6 echipe, 3 dintre ele să lupte prin toate mijloacele posibile pentru a juca unde și-au câștigat locul pe teren și alte 3 care au făcut eforturi pentru a se prezenta cât mai bine acolo unde au fost invitate chiar de AJF.
Bucurie și tristețe
Firește, ultimul comunicat al forului fotbalistic a generat reacții diferite inclusiv în mediul online. „După eforturile imense depuse de întreaga conducere și în special de Sebastian Popa, președintele clubului, timp de multe luni am aflat că vom participa în playoff-ul Ligii 4-a. Cu siguranță a meritat să disputăm toată această luptă împotriva tuturor, iar această poveste se termină cu dreptatea”, este mesajul postat pe pagina Forestei Tileagd, club care a colaborat în această speță cu avocatul Vlad Domocoș.
„Considerăm cel puțin aiuristic și o lipsă totală de fair-play ce s-a întâmplat. Echipa noastră managerială a făcut eforturi financiare consistente pentru a pregăti echipa în vederea play-off-ului, în urma penultimei decizii a Comitetului Executiv al AJF Bihor, din 21.11.2022 prin care am fost anunțați că alături de alte două formații vom intra în componența play-off-ului. Vă reamintim că proiectul Club Atletic Oradea este unul 100% privat, iar eforturile depuse sunt consistente”, se menționează între altele pe pagina oficială a Club Atletic Oradea.
Conducerea FC Bihor își dorește mai multă consecvență în luarea deciziilor. „Sunt bâlbâieli care nu dau bine. Ori există un regulament care trebuie respectat de toată lumea, ori nu există. Noi ne-am fi dorit să jucăm în play-off pentru că am fi avut meciuri mai calitative pentru tinerii noștri jucători. Nu ne-am câștigat pe teren acest drept și acceptăm decizia, dar pe alții poate să îi încurce inconsecvența arătată în această situație”, ne-a declarat Sandor Kulcsar, președinte FC Bihor.
„Cluburile trebuie ascultate”
O parte a conducătorilor sunt nemulțumiți de lipsa de dialog și de faptul că AJF nu se consultă cu cluburile.
„Ne-a încurcat și pe noi foarte mult deși noi am fost cu toate în regulă. Să ne anunțe cu 15-16 ore înainte de meci că nu se mai joacă, nu e normal. Cine este vinovat de toată această situație trebuie să răspundă. Bine măcar că s-a respectat play-off-ul cu 8 echipe că auzisem și de alte variante. Trebuie să facem o Adunare Generală sau o întâlnire cu cluburile din Liga 4. Trebuie să fie ascultate și cluburile, să existe o consultare când se iau decizii. Ne dorim o ligă a patra mai puternică, vrem să creștem nivelul fotbalului bihorean, dar la noi de doi ani nu retrogradează nimeni”, spune Silviu Odobasianu jr., director la CS Bihorul Beiuș.
Bulversat de toată această situație apărută în premieră în fotbalul mic bihorean a fost și antrenorul Gheorghe Silaghi, cel care pregătește pe CS Diosig.
„Este inexplicabil ce s-a întâmplat. Nu mai înțeleg nimic. Când s-a greșit? Prima dată sau a doua oară? S-a ajuns la un balamuc de care fotbalul bihorean nu avea nevoie. Nu mai știi cine are dreptate. Cu siguranță dacă regulamentele erau clare nu se ajungea aici”, ne-a declarat Silaghi.
Trimite articolul
Xo mare bulibaseala
fotbalul bihorean e la pamant datorita conducerii
daca ar avea cohones si-ar da toti demisia din conducerea ajf-ului