Adrian Alexandrescu a avut parte de a treia finală a unei competiţii majore în 2016. Şase în competiţia masculină, Serbia – Ungaria, SUA – Spania, Franţa – SUA, Serbia – Australia, în grupe, Croaţia – Brazilia în sferturi, şi semifinala Muntenegru – Croaţia, respectiv Rusia – Australia, Rusia – Italia, „sfertul” Italia – China şi finala SUA – Italia la feminin.
„Cireaşa de pe tort” a fost finala feminină, întregind astfel un an remarcabil, în care a mai condus finala Champions League şi finala World League, bilanţ care îl propulsează în vârful topului arbitrajului internaţional. „Pot spune că a fost un turneu olimpic foarte reuşit, având în vedere aprecierile primite. Patru meciuri din zece au fost notate cu maximum, iar la restul am avut note peste nouă. Mă bucur că sunt apreciat şi că fac parte din top 3 al arbitrilor internaţionali. Am primit multe invitaţii de pe alte continente pentru anul viitor”, ne-a declarat Alexandrescu.
„Organizare dezastru”
Satisfacţiile din plan profesional s-au lovit de problemele de care s-au plâns mulţi dintre cei prezenţi la Rio de Janeiro. „Organizarea a fost, din păcate, un dezastru total. Începând cu transportul, cazarea… Spre exemplu, acum, la întoarcere, m-au dus la un aeroport greşit. Am luat un taxi şi de abia am ajuns la aeroportul care trebuia cu 20 de minute înainte de decolare, străzile din Rio fiind blocate pentru concursul de maraton. Nici nu se compară cu ce a fost la Londra, acolo totul a fost impecabil”, povesteşte reputatul arbitru orădean.
Revenind la competiţia de polo, Alexandrescu a identificat cel mai greu meci ca fiind cel dintre Serbia şi Australia. Extrem de intransigent, orădeanul a dat cele mai multe cartonaşe roşii într-un meci! Şapte, în confruntarea SUA – Spania, câte 3 în fiecare tabără, plus antrenorului Spaniei.
În ceea ce priveşte câştigătoarele, favoritele s-au impus la ambele secţiuni. „Interesant este că au fost aceleaşi semifinale ca şi la Londra, doar ordinea finală a fost diferită. Marea absentă din careul de aşi a fost Grecia, care actualmente are cel mai complet polo, dar a cedat surprinzător în sferturi cu Italia. O altă surpriză a fost înfrângerea Ungaria de către Muntenegru, tot în sferturi. De remarcat Japonia, care a făcut un salt imens”, spune Alexandrescu.
În plan financiar, prezenţa la Jocurile Olimpice au însemnat 2.100 de dolari pentru un arbitru de polo care a condus 10 meciuri, inclusiv o finală. „Bani pe care îi câştigă un arbitru de fotbal pe jumătate de meci”, afirmă orădeanul, care ţinteşte acum la Tokio 2020. „Sper să fie totul OK, să fiu sănătos şi să rămân la acelaşi nivel. Visez ca la Tokio 2020 eu să fiu arbitru, iar fiul meu, Antonio, să participe ca jucător cu naţionala României”, a conchis Alexandrescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!