Centenarul fotbalului din orașul Valea lui Mihai a fost marcat cu o suită de activități fotbalistice organizate de clubul CS Unirea. Clubul a fost fondat în anul 1921, dar sărbătoarea centenarului a fost amânată cu un an din cauza pandemiei.
[eadvert]
Au fost prezenți numeroși foști jucători care au scris glorie pentru fotbalul local, printre care și doi jucători emblematici ai fotbalului bihorean, Kun Attila și Szucs Arpad.
Ziua Centenarului a început pe Stadionul „Praszler Gyula” cu un turneu de juniori la care au participat CS Unirea, CS Viitorul Carei și echipa maghiară Kisvárda și tinerele speranțe ale CS Viitorul Carei.
S-a jucat la cinci categorii de vârstă (U15, U13, U12, U11 și U9), după care a urmat o festivitate de premiere la care au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, ai AJF Bihor, politicieni, foștii jucători emblematici ai echipelor locale.
Cântând imnul formației Unirea, suporterii îmbrăcați în roșu și negru, însoțiți de toți componenții clubului, seniori, juniori și copii, dar și oaspeți, au mărșăluit din Parcul orășenesc până la stadion, acolo unde au fost rostite scurte alocuțiuni.
Au punctat momentul aniversar Karsai Attila, primarul interimar al localității, parlamentarul UDMR, Szabó Ödön, foștii componenți ai echipei locale, Dérer Ferenc și Nyakó Zoltán (fostul primar al orașului), dar și secretarul AJF Bihor, Petru Boroș. Președintele CS Unirea Valea lui Mihai, Fele Attila, a acordat diplome de excelență pentru foștii jucători care și-au adus contribuția la dezvoltarea fotbalului din oraș.
Au fost aplaudați la scenă deschisă zeci de foști jucători, dar și Kun Attila (component al naționalei României care a evoluat între ani 1981 și 1982 pentru echipa din Valea lui Mihai), respectiv Szűcs Árpád (fost antrenor al echipei între 1979 și 1988).
Au urmat două jocuri de gală, primul a opus generațiile 1970-19880, respectiv 1990-2000, apoi seniorii și juniorii și-au măsurat și ei forțele pe dreptunghiul verde, pentru ca în încheierea evenimentului, cei prezenți să aibă parte de un spectacol inedit, un meci care a opus cei mai tineri copii din club și mamele acestora în aplauzele asistenței.
A fost organizată și o tombolă, dar și un concurs de executare lovituri de pedeapsă, iar seara, invitații au rememorat cei 100 de ani din istoria fotbalului din Valea lui Mihai la un ceaun de babgulyas.
Centenarul a fost marcat și în jurul stadionului unde au fost expuse fotografii și documente din istoria clubului, puse la dispoziția organizatorilor de către un localnic, Kovács Lajos, suporter al Unirii.
„Din punctul nostru de vedere a fost o sărbătoare reușită. Toată lumea a venit în roșu și negru. Ne bucurăm că au fost mulți foști jucători din generații diferite care au făcut cinste fotbalului din Valea lui Mihai. În lucru este și o carte care să marcheze cei 100 de ani de fotbal din Valea lui Mihai”, ne-a declarat președintele Fele Attila, care și el a fost jucător mulți ani în „roșu și negru”.
Mai multe denumiri
De-a lungul anilor, echipa din Valea lui Mihai a avut continuitate sub denumirile Juventus, Știința, Gloria, Recolta, Arovit și Unirea.
În cei 100 de ani, echipa a activat preponderent și Liga 4, dar a avut și perioade petrecute în eșalonul trei al fotbalului românesc în anii 50-60, anii 70, ultima promovare în Liga 3 fiind consemnată în 2011. Actualmente Unirea ocupă locul 7 în Seria Nord a Ligii a IV-a Bihor.
Jucători de Divizia A
Fotbalul din Valea lui Mihai a produs și jucători pentru primul eșalon al fotbalului românesc. Cele mai cunoscute exemple fiind portarul Szasz Attila la Farul Constanța, el fiind și fost internațional de juniori și tineret, mijlocașul Fele Sandor, actualul antrenor al echipei, care a evoluat în Divizia A cu FC Bihor și Petrolul Ploiești. Atacantul Belenyesi Miklos și-a realizat cariera în Ungaria, unde a evoluat în NB1 cu DVSC sau Balmazujvaros. Localnicii mai amintesc de Praszler Gyula în anii 40 și de Klein Janos la ASA Târgu Mureș în anii 70.
Citiți principiile noastre de moderare aici!