În ultimii ani de zile arbitrul asistent Octavian Şovre (36 de ani) este port-drapelul arbitrajului bihorean. De zece ani activează în prima ligă şi în 2010 va fi al şaselea an de când este purtător al ecusonului FIFA. Săptămâna trecută, la Bucureşti, Comisia Centrală a Arbitrilor l-a desemnat pe locul doi în ierarhia asistenţilor, alături de alţi doi colegi.
„Pot să spun că 2009 a fost cel mai bun an pentru mine. Am avut multe împliniri. Am început cu un meci amical internaţional între Turcia şi Costa de Fildeş, a urmat turneul de juniori under 19 din Grecia, apoi debutul în Liga Campionilor la un meci din turul doi preliminar dintre Maribor Branik şi VIT Georgia, iar pe plan naţional am avut multe delegări. Clasarea pe locul doi în topul asistenţilor a venit ca o încununare”, rememorează Şovre, care în 2009 a fost prezent la 12 meciuri în Liga 1, două în Cupa României, trei în Liga 2 şi nouă meciuri internaţionale.
„Mentori şi talente”
Una din realizările importante este cooptarea asistentului orădean în programul „Menori şi talente”, împreună cu arădeanul Ovidiu Haţegan. „Este vorba de un program UEFA pentru arbitrii tineri de care vreau să profit la maximum. Coordonatorul meu este fostul arbitru francez Mark Batta, iar mentor un arbitru elveţian. Programul se întinde pe durata a doi ani, perioadă în care mentorul îţi urmăreşte activitatea, te îndrumă şi îţi dă sfaturi. Vreau să acumulez cât mai mult, să învăţ şi să mă remarc. E important pentru că te poate propulsa la competiţii majore. Îmi doresc ca în 2010 să ajung la un Campionat European under 21, după ce în 2008 am arbitrat la un CE under 17”, afirmă Şovre.
„Te căleşti la derby-uri”
Asistentul speră ca din retur arbitrilor români să li se încredinţeze derby-urile din prima ligă. „Arbitrând meciuri tari te căleşti, mai ales în derby-uri. Am avut noroc să arbitrez la un Steaua-Dinamo şi o senzaţie extraordinară. Ca arbitru internaţional îmi doresc să fiu cât mai pregătit şi conducând astfel de meciuri, cu presiune, tensiune, capeţi experienţa necesară. Consider că ar trebui să li se dea credit arbitrilor români, mai ales că sunt apreciaţi de UEFA. Drept dovadă Tudor şi Balaj sunt în anticamera grupului Elite şi au şanse să acceadă acolo”, spune orădeanul.
Şovre consideră că arbitrajul a devenit o activitate din care se poate trăi decent. Dacă un barem la Liga 1 este de circa 900 de euro/meci, pentru un asistent, acesta ajunge la circa 1650 de euro la un joc din turul preliminar al Ligii Campionilor plus transport, cazare şi masă asigurate de UEFA.
Teodor Biris
Citiți principiile noastre de moderare aici!