Directorul Şcolii Federale de Antrenori a fost luni la Oradea, unde timp de aproximativ 120 de minute a vorbit preponderent despre activitatea antrenorului de copii şi juniori, dar şi problemele existente în acest domeniu. În Sala Mare a Primăriei a fost ascultat de 44 de oameni de fotbal bihoreni, marea lor majoritate tineri antrenori. În prezidiu, alături de Rădulescu a stat şi fostul selecţioner Emeric Ienei, dar şi Ioan Lucian şi Valer Vancea, cei care au mijlocit această conferinţă. După prezentarea unor generalităţi, Mircea Rădulescu a întocmit un portret al antrenorului care lucrează în sectorul juvenil. „Să aibă dragoste pentru copii, să fie bine pregătit, să accepte sacrificiile, să lucreze în echipă şi să fie un bun relaţionist”. Şeful antrenorilor le-a recomandat tehnicienilor prezenţi în sală să aibă o relaţie sinceră cu părinţii. „Le alimentăm părinţilor aşteptările cu unele previziuni superoptimiste în privinţa viitorului copilului, bineînţeles cu anumite interese. Iar la 19 ani copilul nu mai ajunge nici la prima echipă, nici la echipa a doua… Relaţia cu părintele trebuie să fie sinceră şi după fiecare etapă să-i prezentăm adevărul”, spune Rădulescu.
Grupe de elită
Şeful Şcolii de Antrenori a recomandat cluburilor să creeze o grupă de elită în cadrul Centrelor decopii şi juniori. „O grupă de 14-16 jucători care să facă câte două antenamente pe săptămână pentru a le accelera progresul sub comanda unui antrenor priceput. Să nu-i lăsăm cu toată lumea la grămadă pentru că se plafonează”, afirmă Rădulescu.
Fostul selecţioner le-a recomandat antrenorilor să caute jucătorii pe maidane, în şcoli, la sate pentru că „marile talente sau născut pe maidane. Se vorbeşte deja de programe de atragere a copiilor spre fotbal de la 4 ani, de la grădiniţă”.
Specializarea antrenorilor pe grupe de vârstă a fost un alt punct atins de Mircea Rădulescu şi susţinut cu tărie. „S-a dus vremea când un antrenor a preluat grupa la 8 ani şi a dus-o până la 18 ani. Un ciclu de 2-3 ani e suficient. În Europa s-a trecut la specializarea pe grupe de vârstă de vreo 10 ani. Fiecare vârstă are particularităţile de care trebuie să se ţină cont”.
Contraargumente
Chiar dacă a fost evident că preşedintele Ioan Lucian a prezentat unilateral problemele existente la Centrul de copii şi juniori, vezi cazul grupei 1997, imixtiunea părinţilor, taxa pentru iniţiere, respectiv desfiinţarea echipei a doua, MirceaRădulescu a avut şi contraargumente. „Părinţii sponsori trebuie atraşi, dar cu atenţie. Să fie sponsori oficiali, nu trebuie amăgiţi că copilul va ajunge la naţională. Bine ar fi ca grupele să aibă un calendar internaţional realizat împreună cu părinţii”.
Legat de echipa satelit desfiinţată din ordinul lui Lucian, atât Rădulescu cât şi Ienei au pledat pentru existenţa ei. „E bine ca un club să aibă o piramidă”, a spus Rădulescu, iar Ienei a completat: „Echipa a doua e bună pentru că cei mai talentaţi juniori pot juca acolo, la fel ca jucătorii de la prima echipă cu cartonaşe sau care revin după accidentări”.
T.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!