Maestrul Gheorghe Costin, dirijorul concertului simfonic, le propune melomanilor timişoreni o seară în compania muzicii a trei compozitori ruşi — Alexander Porfierievici Borodin (Prin stepele Asiei centrale), Piotr Ilici Ceaikovski (Concertul pentru vioară şi orchestră în re major) şi Serghei Sergheievici Prokofiev (Romeo şi Julieta – fragmente din suitele nr. 1 şi 2).
„Lucrarea Prin stepele Asiei centrale, un fel de poem simfonic mai scurt, a fost compus cu ocazia festivităţilor dedicate aniversării a 25 de ani de domnie a Ţarului Alexandru al doilea, în 1880. Premiera nu a avut loc la data programată, datorită asasinării Ţarului. A fost interpretată o lună mai târziu, fiind dedicată lui Franz Liszt, unul dintre maeştrii lucrărilor cu program din muzica simfonică. (…)
Concertul pentru vioară al lui Ceaikovski a fost început în martie 1878, la Clarand, lângă lacul Geneva, unde compozitorul se afla la odihnă pentru a-şi reveni din criza depresivă datorată ruinării căsniciei sale. Concertul a fost dedicat violonistului Adolf Brodskij, care l-a cântat în prima audiţie europeană la Viena, în 1881, sub conducerea lui Hans Richter, căci prima audiţie absolută a fost la New York în 1879, concert dirijat de Leopold Damrosh”, subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru, în avancronica evenimentului.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!