Conform verificărilor efectuate de inspecctorii de sector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor situaţia alimentării cu combustibili pentru asigurarea încălzirii este încurajatoare.
Controalele reprezentanţilor IŞJ Bihor s-au derulat în perioada 19-20 august şi au relevat că la nivelul municipiului Oradea, majoritatea şcolilor sunt conectate la reţeau de termoficare a oraşului. Singurele care au avut anumite inconveniente sunt şcolile „Dimitrie Cantemir”, „Lucreţia Suciu”, „Alexandru Roman” şi „Ioan Slavici”.
Puţine fără combusibil
Per ansamblu, din numărul total de unităţi verificate, 216 şcoli cu personalitate juridică, un procent de 80%, cele care au sobe şi centrale proprii, au deja asigurat combustibilulul pentru sezonul 2008-2009 în proporţie de 100%. Acest aspect nu exclude faptul că există şi unităţi şcolare deficitare la capitolul asigurării combustibilului pentru încălzire.
„Printre şcolile care au asigurat combustibilul sub nivelul de 30% se numără Cheşereu, Cherechiu, grădiniţa din Săcuieni, principala cauză în aceste cazuri fiind fondurile insuficiente pentru achiziţia combustibilului. O situaţie şi mai deficitară este întâlnită, conform datelor IŞJ, la Ştei unde şcoala „Miron Pompiliu” are asigurat doar 10% din necesar, Colegiul „Avram Iancu” are 20% din necesar, iar Grupul Şcolar „Unirea” nu are asigurat nimic din necesar”, informează daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Frigul porneşte focurile
Conform afirmaţiilor reprezentanţilor IŞJ şcolile care au primit fondurile pentru combustibil şi şi-au organizat singure achiziţia sunt pregătite pentru iarnă, întârzierile la alimentare apar în cazurile în care primăriile au luat asupra lor această sarcină. „Unde şcolile au încheiat contracte pentru achiziţii nu sunt întârzieri. În Borş şi Sălard, de exemplu, este încălzire pe gaz şi şcolile sunt racordate la reţea, dar nu există contracte pentru furnizarea acestuia”, subliniază Negrean.
Şcolile au primit recomandarea ca la înregistrarea unor temperaturi mai scăzute să pornească încălzirea în şcoli pentru a nu ţine elevii pe loc la temperaturi mici. Un exemplu este şcoala din Urvind, unde la ultima vizită a inspectorilor s-a recomandat pornirea focurilor în sobe.
Valentin Teuca
Citiți principiile noastre de moderare aici!