Una dintre ele privește provocările statelor UE pentru reglementarea și furnizarea de medicamente autorizate centralizat la nivelul UE. O altă temă vizează investițiile în infrastructura digitală de sănătate.
„Garantarea accesului egal al pacienților europeni la terapii și medicamente inovative reprezintă una dintre provocările-cheie ale politicii farmaceutice din Europa. Fără dovezi suficiente cu privire la eficacitatea medicamentelor, acestea nu ar trebui autorizate. Este nevoie de un studiu de eficacitate postautorizare pentru a confirma raportul beneficiu – risc al unui produs. Considerăm că pentru o aprovizionare echilibrată cu medicamente scumpe ar putea fi aplicate politici care să prevadă publicarea datelor privind includerea pe piață a medicamentelor autorizate și un preț convenabil în fiecare stat european”, a spus ministrul Pintea, în timpul întâlnirii.
De aseamenea, ministrul Sănătății a subliniat că investițiile în sănătatea digitală, ca de exemplu prescripția medicală sau dosarul electronic al pacientului, au avut rezultate pozitive din punct de vedere al reproiectării metodelor de livrare a asistenței medicale. România susține dezvoltarea la nivel european de programe care pot susține preluarea instrumentelor și serviciilor e Health.
Ministrul Sorina Pintea consideră că România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului Europei pe domeniul Sănătății, în condițiile în care, în prezent, asigură președinția din umbră. Vor fi preluate dosarele tematice nefinalizate, dar vor fi propuse și propriile teme de dezbatere în domeniul rezistenței antimicrobiene și a infecțiilor asociate, a prevenției prin vaccinare, dar și a accesului pacienților noștri la medicamente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!