Orădenii vor putea găsi începând de vineri, 29 iunie, în magazinele Mona Zol, şi carne de porc crescut extensiv în libertate. Aceasta se adaugă sortimentului de carne de porc crescut în sistem intensiv și de casă, care a mai fost comercializată şi până acum.
La nivel mondial se comercializează carne de porc de patru categorii: porci crescuţi superintesiv, porci crescuţi intensiv, porci crescuţi extensiv (de casă) şi porci crescuţi extensiv în libertate, asigurând spaţiu mare de mişcare pentru animale, cu furaje fără concentrate, doar porumb, orz şi verdeaţă.
Fără stres
„Porcii crescuţi în libertate nu sunt stresaţi. Sunt crescuţi în aer liber, pe un teren mare, cu posibilitatea de a intra în baltă ori de câte ori doresc. Sunt hrăniţi fără concentrate, cu porumb, orz şi verdeaţă. Acest lucru determină o calitate superioară a cărnii. Pe lângă faptul că porcii sunt ţinuţi în condiţiile amintite, calitatea cărnii este asigurată şi prin transportul corespunzător şi abatorizare corespunzătoare, sacrificare şi prelucrare ca pe vremea bunicilor. Astfel, porcii sunt pârjoliți, și nu opăriți, slănina căpătând un gust aparte, care este dat și de afumarea acesteia în afumătoarea proprie, în mod tradițional, cu rumeguș de fag și 25% prun.
„Eu controlez tot procesul, de la abatorizare, la răcirea cărnii şi până la transport. Porcii crescuţi extensiv în libertate sunt sacrificaţi când ajung la vârsta de un an. Atunci carnea ajunge la maturare (calitate superioară). Ne-am gândit că dacă acest sortiment de carne se vinde în Occident, de ce să nu se comercializeze şi la noi”, a declarat proprietarul afacerii.
Calitate
Calitatea superioară se obţine cu costuri mult mai mari. Acest lucru înseamnă şi preţuri mai ridicate. „Diferenţa între aceste două categorii de carne pe care o comercializăm, carne de porc crescut în sistem intensiv şi carne de porc crescut în sistem extensiv în libertate, este și PH-ul cărnii. Cumpărătorul va vedea cu ochii lui că la carnea de porc crescut în sistem intensiv nu există marmorare, ca la cel crescut în sistem extensiv în libertate. La cel crescut în sistem extensiv se observă o culoare spre roz-roşu, faţă de pal, la cel crescut în sistem intensiv”, explică Murvai Lajos.
Cumpărătorii îşi vor da seama de calitatea cărnii de porc crescut în sistem extensiv şi după ce o vor găti, după valoarea gastronomică a acesteia.
Fermierul ţine să precizeze că datorită faptului că nu foloseşte conservanţi şi E-uri, produsele au o valabilitate mai mică. Pe cei care au dubii că porcii sunt crescuţi în sistem extensiv în libertate, cu furaje fără concentrate, Murvai Lajos îi invită la faţa locului unde crește porcii.
Trei magazine
Reamintim adresele celor trei magazine unde pot fi găsite produsele Mona Zol: strada Rectorului nr. 1, în Episcopia Bihor; strada Sovata nr. 52, lângă Profi City; Nufărul, în spate la Mc Donald’s, lângă Policlinica Pelican.
Programul celor trei magazine este următorul: magazinul din Episcopia, de marți până vineri între orele 9:00-18:00, iar sâmbăta între orele 8:00-13:00; magazinul de pe strada Sovata, de marți până vineri între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta între orele 9:00-13:00.
Magazinul din Nufărul este deschis de marţi până vineri între orele 9:30-18:30, iar sâmbăta între orele 8:30-13:30. Clienții interesați pot obține informații despre produsele de la cele trei magazine la următoarele numere de telefon: 0748/220.938 – magazinul din Episcopia, 0788/645.379 – magazinul de pe strada Sovata şi 0748/220.213 – magazinul din Nufărul.
Produse
Pentru cei care nu ştiu, în carmangeriile Mona Zol, pe lângă carnea de porc şi produsele din carne de porc, se găsesc tot timpul carne și produse din carne de gâscă: caltaboși, cârnați, salam, crenvurști, piept și pulpă de gâscă afumată, untură și jumări. Toate preparatele sunt produse de casă, obținute în carmangeria proprie, în mod tradițional.
De reținut pentru gospodine: magazinele comercializează și două feluri de sarmale: din carne de porc, cu varză dulce și varză acră. Și încă ceva: la magazinele lui Murvai Lajos veți găsi și răcituri de cea mai bună calitate, dar şi chiftele.
Din acest an, gama de produse comercializate s-a diversificat și mai mult. Au fost introduse la vânzare cinci feluri de mititei: porc-vită, porc-vită-oaie, vită, porc-vită-oaie-capră și porc-vită-capră. Mititeii sunt făcuți cu supă de oase, ceea ce le dă un gust special. Având în vedere că sunt perisabili, din cauza supei de oase, mititeii se vor comercializa proaspeți joi, vineri și sâmbătă iar marți, miercuri congelaţi. Alte noutăţi: gușă fiartă în zeamă de varză, kaizer afumat şi fiert tot în zeamă de varză, pastramă oaie condimentată și pastramă oaie afumați. Bihorenii sunt invitaţi să se convingă de calitatea superioară a produselor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!