Această campanie subliniază rolul important al vaccinării, fiind o iniţiativă condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății şi implementată de Statele Membre ale Regiunii Europene, transmit doctorii DSP.
Scop și viziune
Campania are și o viziune, spun medicii, care anunță că „o regiune europeană fără boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în care toate țările oferă acces echitabil la vaccinuri de înaltă calitate, sigure și accesibile și la servicii de vaccinare, pe tot parcursul vieții.”
Scopul campaniei este de a sensibiliza populația pentru a susține lupta împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Accentul este pus pe activităţile destinate profesioniștilor în sănătate (medici, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari) și, în același timp, pe activități de diseminare a mesajelor specifice campaniei, pentru creşterea gradului de conştientizare în privinţa importanţei vaccinării.
O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii, pentru indivizii susceptibili, opinează medicii DSP Bihor. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Acoperirea vaccinală peste 95% determină atingerea nivelului de imunitate a populaţiei, necesar pentru a întrerupe transmiterea bolilor prevenibile prin vaccinare.
Prea puțini la vaccin
Scăderea acoperirii vaccinale, la nivelul județului nostru se datorează în principal neprezentării la vaccinare și refuzului vaccinării, intensa mediatizare a mesajelor anti-vaccinare, în special prin intermediul rețelelor de socializare având o contribuție semnificativă.
În România, în perioada 2016-2019, până 12 aprilie 2019, au fost confirmate 16.450 cazuri de rujeolă, dintre care 62 decese. În Bihor, de la începutul anului 2019 până acum au fost înregistrate 144 cazuri de rujeolă, dintre care 1 deces, 111 îmbolnăviri fiind înregistrate la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet.
Și cu virus gripal
De la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până săptrămâna trecută, în 14 aprilie 2019, au fost confirmate 2269 cazuri de gripă și au fost înregistrate 196 decese confirmate cu virus gripal în toată țara. În aceeași perioadă, au fost vaccinate cu vaccin antigripal distribuit de Ministerul Sănătății 1.329.537 de români, din grupele la risc și au fost transmise sfaturi pentru populație și pentru spitale.
Tot în perioada menționată mai sus, în județul nostru, au fost confirmate 33 cazuri de gripă din care 3 decese și 18.820 persoane din grupele la risc, au fost vaccinate cu vaccin antigripal distribuit de Ministerul Sănătății.
Vaccinarea controlează și elimină bolile!
Din 20 aprilie a.c. și până în 25 aprilie sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” medicii derulează astfel activităţi de informare şi implicare a personalului medical în abordarea provocărilor legate de vaccinare precum și activități de informare a populației generale referitoare la beneficiile vaccinării.
Mesaje cheie:
· Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții.
· Prin creșterea acoperirii vaccinale, rujeola și rubeola pot fi eliminate, din toate țările europene.
· Vaccinarea fiecărui copil este esențială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții.
·Vaccinarea salvează vieți!
Citiți principiile noastre de moderare aici!