“În prima fază, impactul acestui program va consta în reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi, deoarece majoritatea locuinţelor care se încadrează în limita de 60.000 euro sunt apartamente vechi sau cel mult garsoniere în proiecte noi. Pe termen scurt, acest lucru nu va avea un efect major asupra deblocării pieţei rezidenţiale formate din apartamente noi“, a declarat, pentru NewsIn, consultantul în cadrul Colliers International, Ştefania Baldovinescu. Aceasta a subliniat că, în timp, efectul de domino se va vedea şi pe piaţa rezidenţială a apartamentelor noi ca urmare a faptului că cei care au vândut apartmentele vechi vor avea un venit pe care îl vor investi probabil în locuinţe noi.
“Astfel, efectele programului prima locuinţă se vor vedea pe termen mediu şi pe piata rezidenţială a proiectelor noi“, a conchis Ştefania Baldovinescu. De asemenea, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, a declarat pentru NewsIn că programul iniţiat de Guvern va favoriza apartamentele situate în “blocuri comuniste” şi va dezavantaja Capitala de restul ţării, întrucât preţurile sunt diferite în funcţie de regiune. Ruxanda Cleciu a mai precizat că, în ceea ce priveşte segmentul locuinţelor noi, programul “Prima Casă” va ajuta doar garsonierele şi apartamentele cu două camere de la periferie.
Potrivit reprezentantului ARAI, ca un efect imediat al iniţiativei Guvernului se poate estima o stabilizare a preţurilor pe segmentul de locuinţe care pot fi achiziţionate prin acest program. Directorul general al companiei de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis, consideră că printre lucrurile bune pe care acest program le aduce se numără şi faptul că “banii negrii” vor fi scoşi din tranzacţii, iar oamenii vor fi mai responsabili cu alegerile pe care le fac. De asemenea, acest program va ajuta şi la oprirea căderii preţurilor la apartamentele vechi.
“Nu e bine să se aplice numai pentru apartamentele noi, deoarece acestea aparţin unui număr de 100 – 200 de companii, iar cele vechi unor milioane de oameni, iar prin acest program nu trebuie să ajutăm 100 de companii. Asta nu înseamnă că bunăstarea trebuie să fie egală pentru toţi, ci accesibilă tuturor“, a spus Papageorgiadis.
Majoritatea populaţiei nu va putea accesa programul “Prima Casă”
“Ca măsură de protecţie socială aceasta este bine venită pe fondul crizei, dar foarte greu accesibilă pentru majoritatea populaţiei. Din punct de vedere al deblocării pieţei, probabil, aceasta poate fi considerată o strategie bună, însă efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste şase luni” a spus directorul Departamentului de Evaluare şi Consultanţă Imobiliară al Cushman & Wakefield, Dan Ionaşcu. El a adăugat că programul “Prima Casă” este dedicat unor anumite pături ale populaţiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe lună, iar elementul care lipseşte din acest program este poziţionarea strategică a produsului şi calibrarea acestuia la nivelul investiţional existent al pieţei imobiliare.
“Cu această sumă (60.000 euro – n.r.) poate fi achiziţionată doar o garsionieră sau un apartament de patru camere într-unul din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului“, a explicat Ionaşcu. Reprezentantul Cushman & Wakefield a menţionat că, pentru o scurta perioadă de timp, ar putea exista o destabilizare parţială a pieţei deoarece aceste fonduri vor fi absorbite de piaţă în condiţii preferenţiale într-un mediu investiţional mai puţin controlat şi destul de speculativ. Sub aspect financiar, Dan Ionaşcu este de părere că problema apare la plasarea şi modalităţile în care aceste sume sunt alocate. “Cei 60.000 de euro sunt de fapt suma neta accordă. Nu au fost încă precizate cheltuielile necesare, adică acte, proceduri etc, pentru punerea la dispoziţia solicitantului a acestei sume“, a explicat Ionaşcu.
Efectele se vor simţi cu întârziere pe piaţa construcţiilor
Reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) consideră că programul “Prima Casă” nu va duce, în prima fază, la creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, însă efectele sale se vor simţi cu întârziere pe piaţa construcţiilor. “N-ar trebui să ne focalizăm ca locuinţele care vor face parte din acest program să fie strict noi, pentru că ne-am întoarce la problemele deja existente din domeniul construcţiilor, precum cele legate de dumping şi de finanţare“, a spus prim-vicepreşedintele PSC, Liviu Simion.
Vicepremierul Dan Nica, a afirmat, marţi, 9 iunie, că programul “Prima Casă” se va referi, în principal, la locuinţe nou construite pentru a stimula economia prin crearea de locuri de muncă şi resurse financiare direcţionate către industria construcţiilor şi susţine că momentan dobânzile băncilor sunt încă mari. Nica a motivat orientarea programului spre locuinţe noi spunând că un număr cât mai mare de locuinţe nou construite va conferi un sprijin economic concret.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, 5 iunie, la Alexandria, că românii pot apela la bănci pentru a contracta credite în vederea achiziţionării de locuinţe din data de 20 iunie, prima zi din care programul “Prima Casă” devine aplicabil, şi pot să intre în program toate persoanele care nu aveau o locuinţă în proprietate la data publicării Ordonanţei de Guvern în Monitorul Oficial. De asemenea, în data de 4 iunie, Guvernul a decis ca băncile să instituie, în favoarea statului, asupra imobilelor achiziţionate prin programul “Prima Casă“, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de cinci ani.
Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul acestui program sunt creanţe bugetare, a căror recuperare se face prin executare silită de ANAF. În titlul executoriu, suma de plată va fi înscrisă în moneda naţională. Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, în 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG publicate joi în Monitorul Oficial.
Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare vor încheia o convenţie prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în derularea programului “Prima Casă“. Beneficiarii programului “Prima Casă” sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu deţin în proprietate o locuinţă, în comun sau individual, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită şi nici nu au în derulare un credit ipotecar. În data de 28 mai, Guvernul a anunţat că persoanele care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, măsură aplicabilă pentru locuinţele sociale.
Statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern, adică să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă, a declarat premierul Emil Boc. Băncile vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru programul “Prima Casă“, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achiziţionate în 2009 locuinţe în valoare totală de un miliard de euro. Statul garantează un împrumut de cel mult 60.000 de euro pentru că preţul mediu de achiziţionare a unui apartament este, la nivel naţional, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul în urmă cu câteva zile.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!