Proiectul „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România”, care va începe în august, presupune realizarea a 600 de interviuri în teren, pe suport audio-video, cu membri ai comunităţilor rome, precum şi amenajarea unui muzeu virtual al romilor, primul din ţară de acest fel, dar şi realizarea unor teze de doctorat şi lucrări de specialitate.
„Mergem înspre cei mai în vârstă din comuniate, ei au şi timpul liber necesar să stea de vorbă cu noi, iar ei ne trimit, ne recomandă să discutăm cu alte persoane care ştiu experienţe interesante din trecut şi au capacitatea de a povesti. Ne pregătim, însă, şi de eşec, adică e posibil să stăm de vorbă cu persoane ale căror declaraţii nu o să le putem folosi pentru că poate nu vorbesc coerent, însă ne asumăm şi acest lucru”, a declarat Lavinia Snejana Stan (manager de proiect).
15 oameni fac parte din echipa de cercetare. Ei vor fi ajutaţi de masteranzi şi doctoranzi de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, care vor veni ca şi voluntari.
Cercetările în teren se vor face atât în comunitățile de romi din România, cât şi în comunităţi de romi din alte state europene.
„Comunitatea romă este o minoritate foarte importantă la nivelul Europei, care face parte din viaţa noastră şi, dându-le acestor oameni o voce, îi vom înţelege mai bine. Asta înseamnă că ne vom înţelege mai bine unii altora istoria”, a afirmat profesorul Gudmundur Halfdanarson de la Universitatea din Islanda.
3 ani va dura acest proiect, iar la final se va construi un muzeu virtual, unde vor fi stocate interviurile realizate şi vor fi publicate două cărţi în care se vor regăsi lucrări de specialitate ale doctoranzilor şi masteranzilor care vor lua parte la proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!