El a precizat că, spre deosebire, Germania cheltuieşte în acest scop 6,9% din PIB.
“În România chetuielile bugetare sunt mult peste eficienţă, mult peste ceea ce ne putem permite”, a spus Vlădescu.
De altfel, potrivit statisticilor Eurostat citate de ministrul Finanţelor, chiar şi Bulgaria cheltuieşte mai puţin din veniturile de la buget pentru salariile angajaţilor din sectorul public, respectiv 9% din PIB.
Vlădescu a mai explicat că în condiţiile unui deficit bugetar al României, limitat la 5,9% din PIB în acest an conform acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi CE, România cheltuieşte “enorm”, ceea ce împiedică dezvoltarea infrastructurii, agriculturii sau a altui domeniu de necesitate.
“Niciodată această ţară nu va putea să crească dacă nu va investi”, a concluzionat Vlădescu.
Potrivit noii scrisori de intenţie din acordul cu FMI, autorităţile române s-au angajat să îngheţe salariile personalului bugetar în acest an, să scadă primele şi să continue reducerea numărului de angajaţi la stat.
“Vom implementa măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor, cu excepţia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB)”, se spune în noua scrisoare de intenţie. Actul a fost adoptat marţi de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
Sursa : NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!