Cu toate că legea trebuia să intre în aplicare în urmă cu un an, potrivit Directivei tutunului, începând de sâmbătă distribuitorii sunt obligați să comercializeze doar acele pachete de țigări care acordă o suprafață mai mare pentru avertismentele antifumat.
„Conform Directivei, 20 mai 2017 este termenul limită pentru comercializarea pachetelor fabricate potrivit legislației anterioare. Așadar, Directiva, care trebuia transpusă în legislația națională până la 20 mai 2016, prevedea un termen rezonabil, de un an de zile, pentru epuizarea stocurilor. Numai că, la noi, transpunerea a fost întârziată, noua lege intrând în vigoare abia pe 10 decembrie 2016. Prin urmare, termenul de comercializare a produselor fabricate și eliberate pentru consum potrivit legislației anterioare a fost scurtat la șase luni (…) Vorbim de milioane de pachete care devin neconforme prin efectul unei legi întârziate și nu prin faptul că produsele ar fi improprii pentru consum. Vorbim de zeci de mii de comercianți (circa 70-75.000 conform asociației de profil) a căror activitate va fi dată peste cap, care au alocat banii în produse pe care nu le vor mai putea vinde și care, în plus, sunt pasibili de amenzi între 75.000 și 100.000 de lei”, a explicat, pentru mediafax, Gilda Lazăr, Corporate Affair la JTI România.
Două opțiuni
Peste 70.000 de magazine au la dispoziţie, de sâmbătă, două opţiuni: să vândă în continuare pachete de ţigări neconforme, riscând amenzi de până la 100.000 de lei , sau să rămână cu ele pe stoc. În cazul în care produsele sunt retrase și distruse, atunci accizele deja plătite ar trebui recuperate de la bugetul de stat. Însă doar accizele s-ar mai putea recupera și doar dacă și când se aprobă returnarea lor.
„Nu se pot recupera, în schimb, costurile de producție, taxa pe viciu, contribuția pentru sport, prețul timbrelor, TVA, costurile implicate de rotația și managementul stocurilor, de retragere, depozitare, transport și distrugere, salariile oamenilor implicați în acest proiect mamut inutil. Deci, pierd și plătesc producătorii, comercianții, statul, nu experții și activiștii care au întârziat transpunerea”, a mai sus reprezentanta JTI România.
Deși micii comercianți riscă falimentul din cauza aplicării din 20 mai a prevederilor Legii tutunului, prin această inițiativă legislativă se dorește să se scadă numărul fumătorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!