Arheologii români au descoperit în Ardeal un oraș imens și vechi, chiar mai vechi decât faimoasele piramide egiptene. E și cel mai vechi oraș din Transilvania, fiind ridicat în anul 4.200 î.Hr.
Sistem de fortificații descoperit de arheologi.
Sistemul de fortificații descoperit se află pe raza zonei Turdaș, în apropierea râului Mureș și se întinde pe 100 de hectare care s-au tot extins din interior spre exterior.
Acest sit este oglinda celui pe care Nicolae Vlassa îl descoperise ornamentat pe o tăbliță, iar arhitectura caselor din acest oraș este surprinzătoare prin construcțiile medievale cu case imense și podină suspendată.
Ceea ce înseamnă că datorită numărului mare de inundații, oamenii și-au construit case suspendate pe stâlpi imenși de aproximativ 5-8 metri, unice în Europa. Numeroasele construcții au fost totuși afectate așa că așezarea era refăcută după calamități ale naturii.
De asemenea, se presupune că așezarea de la Turdaș a fost un centru de producție și distribuție a ceramicii datorită numeroaselor obiecte de ceramică, de la vase, create într-un stil unic, la statuete antropomorfe și zoomorfe care sugerează regalitatea.
Scrieri de 7.000 de ani
Fiind o așezare atât de veche, zonei Turdaș îi aparține și cea mai veche scriere din lume, remarcată prin celebrele tăblițe de lut inscripționate minuțios cu semne asemănătoare cu ce cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puțin 1000 de ani mai vechi decât orice altfabet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!