În acelaşi interval au fost înregistrate 16 noi cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în judeţul Neamţ (trei). Numărul total al românilor infectaţi cu A/H1N1 de la apariţia virusului a ajuns astfel la 6.931.
“Fenomenul scăderii numărului de cazuri nu este o întâmplare. Sperăm că va dura. Nu ştim când va urma un nou val al pandemiei, sperăm să nu mai fie cazul până în toamnă. Oamenii continuă să se vaccineze, în ciuda discuţiilor legate de vaccin, iar cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât este mai bine”, a declarat, pentru NewsIn, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol.
Potrivit prof. dr. Geza Molnar, în ultimele zile s-a constatat o scădere a numărului de cazuri de A/H1N1, iar specialiştii se aşteaptă ca acest fenomen să se menţină cel puţin două săptămâni.
“Teoretic, ar trebui să dureze tendinţa de scădere. Cel puţin din raportările pe care le avem la nivel global, în centrul şi estul europei se menţine încă o rată ridicată a îmbolnăvirilor, spre deosebire de vestul Europei. Probabil că la sfârşitul săptămânii, când vom centraliza rezultatele, vom şti dacă este o tendinţă de durată sau nu. Un nou val nu ştim când va veni, trebuie să vedem cum se comportă până în primăvară. Oricum, ne aşteptăm să se diminueze numărul cazurilor în continuare. De gripa A/H1N1 nu vom scăpa aşa uşor, va mai dura un an, doi”, spune reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavsky.
Peste 1,2 milioane de români s-au vaccinat împotriva virusului A/H1N1 până pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizându-se doar în săptămâna 11-17 ianuarie, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.
Până pe 18 ianuarie, Ministerul Sănătăţii repartizase în teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a atras atenţia direcţiilor de sănătate publică asupra modului în care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, având în vedere că la nivel judeţean există foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicită suplimentarea stocurilor. Ministrul a cerut ca, mai întâi, dozele rămase neutilizate într-un judeţ să fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, menţionând că vor fi aprobate şi suplimentări dacă este necesar.
Imunizarea contra gripei porcine a copiilor între 6 şi 16 ani va începe în februarie, dacă vaccinul pentru aceste categorii de vârstă, fabricat de Institutul “Cantacuzino”, va fi aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!