“Noi am luat în considerare încă de săptămâna trecută mărirea importurilor de gaz de la ruşi. Sigur, în măsura în care s-au găsit cantităţi disponibile în sistemul de transport, ele s-au acordat. Astăzi se importă cam 10 milioane metri cubi, cu un milion mai mult decât ieri (luni-n.r.). Dacă am avea mai multe gaze, condiţiile ar fi mult mai bune, dar suntem în stare să gestionăm sistemul, nu au apărut probleme deosebite. Presiunile de intrare în staţiile de predare a marilor localităţi sunt la limita permisă de alimentare cu gaze”, a anunţat directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu.
Acesta a spus că, de la declanşarea valului de frig, în România consumul de gaze naturale a crescut de la 55 milioane metri cubi, la o temperatură medie pe ţară de -5 grade Celsius, la 62 – 65 milioane metri cubi, la temperaturi medii de -17 grade Celsius.
„Acest consum este unul extrem de ridicat şi este destinat în proporţie de 90% consumatorilor casnici şi pentru CET-uri, care oferă populaţiei căldură şi apă caldă. Scăderea la nivelul ţării cu 5 grade Celsius a temperaturii duce la un consum suplimentar de circa 3 milioane metri cubi pe zi”, a precizat Ioan Rusu.
Potrivit reprezentanţilor Transgaz, în acest moment, capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale este de 25 milioane metri cubi pe zi.
Până acum, Transgaz a decis limitarea sau închiderea furnizării de gaze către mai mulţi agenţi economici: Electrocentrale Bucureşti, combinatele chimice din grupul Interagro, Alum Tulcea, Azomureş Tg. Mureş, Upsom Ocna Mureş, iar luni s-a luat decizia de a mai reduce livrarea către cinci-şase CET-uri şi către Doljchim Craiova.
Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă, începând de luni, din cauza dificultăţilor semnalate în alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmând ca furnizarea de gaze naturale să fie oprită pentru consumatorii întreruptibili.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara că România are o cantitate suficientă de gaz în stoc, dar nu poate fi extras din depozite la capacitate maximă din cauza temperaturilor reduse, precizând că a instituit situaţia de urgenţă pentru a putea reduce cantitatea de gaze furnizate consumatorilor industriali.
Ministrul a precizat că, în acest moment, nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea gazului pentru consumatorii casnici. El a precizat că declararea situaţiei de urgenţă a fost necesară pentru a crea cadrul legal care permite reducerea cantităţii de gaze furnizate consumatorilor industriali, sau chiar întreruperea furnizării, prioritar fiind cosumul casnic.
Cei mai mari consumatori ce au statut întreruptibil sunt Azomureş, InterAgro şi Electrocentrale Bucureşti.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!