“Imnul Ţinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de către Mihalik Kálmán pe textul lui Csanády György. Stema Ţinutului Secuiesc este stema adoptată de Consiliul Naţional Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Drapelul Ţinutului Secuiesc este cel adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Semnul distinctiv regional al Ţinutului Secuiesc este SIC, iar autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc vor acorda tot sprijinul ca aceasta să fie înregistrat la Organizaţia Internationala de Standardizare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Secuii vor proclama şi o Declaraţie privind reforma administrativă. “Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă.
Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european, conform căreia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte”, se arată în documentul emis de CNS.
Aleşii locali întruniţi la Odorhei vor discuta şi documentele elaborate care se referă la sprijinirea proiectului de lege „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc“, dar şi aspecte legate de asocierea autorităţilor publice locale la nivelul scaunelor. Nu în ultimul rând, aleşii locali din Secuime vor discuta despre reprezentarea aspiraţiei la autonomie a Ţinutului Secuiesc în structurile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene.
“Vom elabora programe cu acele sarcini care trebuie îndeplinite în Congresul Autorităţilor Regionale ale Consiliului Europei, cât şi în Comisia Regiunilor din Cadrul Uniunii Europene, în perioada următoare. Ne vom adresa deputaţilor maghiari din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi a Parlamentului European pentru a reprezenta aspiraţia la autonomie a Ţinutului Secuiesc şi a elabora proiecte comune, în vederea popularizării Ţinutului Secuiesc şi realizării autoguvernării sale regionale”, se afirmă în documentul CNS.
Preşedintele CNS, Izsak Balasz, arată că organizaţia “s-a format acum mai bine de cinci ani, cu scopul de a milita pentru autonomia acestui Ţinut”. El susţine că autonomia pe criterii entice nu are scopul de a discrimina locuitorii Ţinutului aflaţi în minoritate numerică, ci o autonomie teritorială, “care să funcţioneze spre binele si prosperitatea tuturor locuitorilor de aici”.
Evenimentul organizat de CNS are loc în sâmbătă, la ora 11.00, la Odorheiu-Secuiesc. Cu o zi înainte, vineri, o manifestare similară este organizată de UDMR la Miercurea Ciuc.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!