“Platoul continental al Mării Negre înseamnă independenţa noastră economică şi politică, este puterea şi competitivitatea statului nostru. Promit că voi cere să se facă dreptate (…) Ucrainei”, a declarat la Ternopol, în vestul Ucrainei, candidata la alegerile prezidenţiale de duminică, citată de agenţia UNIAN.
Timoşenko a spus că valorificarea platoului continental al Mării Negre va permite Ucrainei să se aprovizioneze cu petrol şi gaz pentru câteva secole.
În februarie 2009, CIJ a trasat coordonatele delimitării în Marea Neagră a platoului continental între România şi Ucraina, o decizie prin care România a obţinut aproape 80% din suprafaţa disputată, reprezentând pentru ţara noastră cea mai mare extindere jurisdicţională din ultimii 90 de ani. Decizia a fost intens criticată în Ucraina, unde opoziţia a atribuit puterii acest eşec.
Diferendul dintre România şi Ucraina privind împărţirea platoului continental al Mării Negre a intervenit pe vremea URSS, în 1967, şi şi-a pus, de-a lungul celor patru decenii, amprenta atât asupra relaţiilor bilaterale cu Kievul, cât şi asupra explorărilor şi exploatărilor resurselor energetice din Marea Neagră.
Duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, premierul Iulia Timoşenko se va confrunta cu liderul Partidului Regiunilor, de opoziţie, prorusul Viktor Ianukovici.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!