„Deja este extins ghidul de finanțare pentru televizoare, pentru mașini de spălat vase. Vrem să extindem acest proiect, Rabla pentru electrocasnice, și pentru instituțiile statului”, spun reprezentanţii ministerului de resort.
Startul programului „Rabla pentru electrocasnice”, prin care se oferă stimulente financiare în valoare totală de 40 de milioane de lei pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi cu consum redus de energie, se va da la sfârșitul acestei luni.
Bani
Finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasele A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat; televizoare.
Valoarea voucherelor a fost stabilită la 200 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 de lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++).
Se acordă vouchere în valoare de 300 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+ şi 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.
Înscrierea în programul „Rabla pentru electrocasnice” va începe la sfârșitul lunii mai. Pentru a beneficia de finanțare, doritorii trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu, la adresa afm.ro, și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora. Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.
Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Se pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!