Şapte din zece români susţin că utilizează carnea de pui pentru pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămână. De asemenea, 95% dintre persoanele care gătesc cel puțin săptămânal consumă acest tip de carne. Aceste date au fost scoase în evidenţă de un studiu realizat de Transavia la 25 de ani de la înfiinţare.
Studiul de piaţă a fost realizat la nivel naţional, pe un eşantion de de 520 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban, care obişnuiesc să gătească cel puţin o dată pe săptămână. Studiul şi-a propus să analizeze obiceiurile românilor în ceea ce priveşte consumul de carne de pui.
Hypermarketurile și supermarketurile rămân cele mai frecventate locuri de unde românii aleg să cumpere carnea de pui (77%), în timp ce magazinele fizice specializate (49%) și magazinele alimentare obișnuite (46%) sunt preferate de un număr mult mai mic de persoane.
Totodată, 94% dintre români preferă să cumpere carne proaspătă refrigerată în detrimentul celei congelate, pentru care a optat un procent de doar 27%, format în special din tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.
Motivând alegerea frecventă a cărnii de pui în alimentația lor, românii susțin că aceasta este un aliment care se gătește ușor (71%), are gust bun (62%) și este o carne slabă, cu puține calorii (57%).
Cea mai folosită carne
Tipurile de carne de pui utilizate cel mai des în bucătăriile românilor sunt pieptul de pui (82%), pulpele superioare de pui (77%) și pulpele inferioare de pui (72%).
Modalitatea prin care aceștia preferă să le gătească frecvent sunt la cuptor (81%), în mâncare (75%) și la grătar (68%). Studiul Transavia mai scoate în evidență și o serie de date interesante despre felul în care gătesc românii carnea de pui, de unde se informează și ce rețete sunt în topul preferințelor lor.
Un procent de 93% dintre respondenți, persoane care gătesc săptămânal, au ales pieptul de pui la grătar ca fiind cea mai des gătită rețetă de pui în gospodărie. Pe locul doi este șnițelul de pui, cu o diferență de doar un procent. Românii și-au exprimat de asemenea o preferință crescută pentru tocănița de pui (91%), ciorba de pui cu tăiței (88%) și supa de pui cu găluște (88%).
În top trei rețete cu carne de pui gătite cel mai des pentru copii, șnițelul de pui este prima alegere a românilor, 82% dintre participanții la studiu declarând că pregătesc această rețetă pentru cei mici. A doua cea mai gătită rețetă este ciorba de pui cu tăiței (78%), iar supa de pui cu găluște reprezintă a treia alegere a românilor pentru mesele copiilor.
81% dintre consumatorii de carne de pui susțin ca au aflat rețetele pe care le pregătesc de la membrii familiei (mame, bunici), iar 57% dintre aceștia au ca sursă de inspirație mediul online, site-uri specializate sau bloguri.
Românii sunt deschiși și către bucătăriile internaționale, iar cea mai apreciată este bucătăria italiană (68%), urmată de cea grecească (37%) și cea franțuzească (36%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!