“Asta înseamnă că pe perioada suspendării temporare a activităţii unei întreprinderi, timp de 3 luni de zile statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primească 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.
“Prin aplicarea aceastei măsuri vor fi salvate 200.000 de locuri de muncă în 2010”, a mai spus premierul, adăugând că şomajul tehnic va funcţiona în cazul întreruperii totale sau parţiale a activităţii întreprinderii sau agentului economic.
Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, măsura plăţii de la buget a contribuţiilor de asigurări sociale şi a impozitului pe venit datorate pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic va costa bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 493 de milioane de lei, luându-se în calcul estimarea de 200.000 de persoane. Dacă cele 200.000 de persoane ar fi rămas fără loc de muncă, costul suportat de stat ar fi fost de 900.000.000 de lei.
“Se plătesc numai 75% de către angajatori din salariul de bază, iar statul suportă diferenţa de contribuţii sociale de toate tipurile, fie că este vorba de pensii, de şomaj, de sănătate, de risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creanţelor salariale”, a mai precizat Şeitan.
Premierul Emil Boc anunţase la sfârşitul săptămânii trecute că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care măsura şomajului tehnic va fi prelungită în anul 2010, începând cu luna februarie şi a amintit că angajatorii pot beneficia de un program european prin care pot plăti din fonduri UE între 50 şi 75% din salariul unui şomer angajat de ei, timp de 6 sau 12 luni.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!