Principalele motive alte protestului sunt Ordonanţa 114/2009, care prevede reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, dar şi Ordonanţa 1/2010, referitoare la reducerea unor prime pentru profesori.
Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate pe 29 decembrie în Monitorul Oficial.
Tot prin ordonanţă de urgenţă s-a decis şi eliminarea sporului de doctorat la profesori, ca o completare la Legea salarizării unice.
Legea salarizării unitare a bugetarilor, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, cel puţin din punctul de vedere al angajaţilor din învăţământ, a intrat în vigoare la 1 ianuarie, anexe la această lege urmând să fie discutate până la 30 iunie. Legea prevede, în principal, ca sporurile şi alte indemnizaţii ale bugetarilor să fie incluse în salariul de bază, alte sporuri urmând să fie acordate în limita de 30% din salariul de bază.
Personalul din învăţământ şi profesorii debutanţi rămân în continuare cei mai prost plătiţi din sistemul bugetar, cu un corficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii salarizării unitare. Angajaţii din educaţie sunt nemulţumiţi şi de faptul că numeroase sporuri eliminate, cum ar fi salariul de merit sau sporul pentru mediul rural, nu au fost introduse în salariul de bază.
Citiți principiile noastre de moderare aici!