Trecerea la ora de iarnă, care are loc în ultima duminică din luna octombrie, anunţă sosirea temperaturilor scăzute.
O dată cu această schimbare, organismul primește în plus o oră de somn, care are însă efecte de scurtă durată. Așadar, se recomandă să ne bucurăm de ora în plus de somn de la inalul lunii octombrie.
Bucuria somnului prelungit dispare însă în câteva zile.
De scurtă durată. Specialiștii sunt de părere că efectele trecerii la ora de iarnă nu durează foarte mult și în câteva zile vom uita de somnul odihnitor pe care l-am avut în week-end. Schimbarea orei de două ori pe an are un impact scăzut asupra ceasului biologic uman.
Efecte diferite. Efectele pot fi însă diferite de la persoană la persoană, deoarece și ceasul biologic este diferit. Unele persoane mai sensibile pot simţi
această schimbare chiar și câteva săptămâni, în timp ce altele se obișnuiesc rapid cu decalajul orar. Copiii sunt cel mai puţin afectaţi de această schimbare, deoarece ceasul lor biologic este mai lexibil decât al adulţilor.
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta acestei schimbări. Efectele schimbării ritmului biologic ar putea i mai serioase pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate. „Cei mai mulţi dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. Însă, în câteva zile, toată lumea se acomodează cu această schimbare de oră.
Avantaj asupra sănătăţii. Numeroase studii arată că în ziua de luni imediat următoare după trecerea la ora de iarnă, incidenţa atacurilor de cord este mai mică. Trecerea la ora de iarna oferă un mic avantaj persoanelor care au probleme cu somnul. Însă, pe măsură ce organismul se obișnuiește cu noul program, calitatea somnului scade, fenomen care se accentuează odată cu instalarea iernii. Specialiștii sunt de părere că pe măsură ce noaptea devine mai lungă, ne culcăm mai devreme și ne trezim mai târziu, ceea ce dă peste cap programul obișnuit.
Depresie sezonieră. În plus, în sezonul rece, atunci când zilele devin din ce în ce mai scurte, sunt mult mai des întâlnite cazurile de depresie sezonieră, cauzate de lipsa luminii. Lumina soarelui ajută la ixarea în organism a vitaminei D, care are un rol important. Pentru a preveni depresia, specialiștii recomandă plimbările dese în aer liber, la amiază, atunci când soarele strălucește. Schimbarea orei poate avea efecte negative și asupra
celor care lucrează în ture, deoarece ritmul circadian al organismului este sever afectat timp de câteva săptămâni. În plus, eicienţa este mult redusă.
Efecte negative asupra sănătății
Efectele negative ale trecerii la ora de iarnă sunt irascibilitatea, tulburările de somn şi creşterea nivelului de stres. În plus, rutina zilnică poate fi perturbată, şi se poate instala astenia de toamnă.
Printre cele mai grave efecte, se numără creşterea riscului de infarct şi a riscului suicidar, în special la depresivi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!