Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) vrea să facă ordine printre stelele operatorilor care oferă servicii turistice de cazare şi masă. Hotelurile şi pensiunile care nu vor oferi servicii proporţionale cu numărul de stele sau margarete vor fi închise. În urma controalelor efectuate, inspectorii ANT au descoperit că 34% dintre unităţile de cazare le oferă turiştilor servicii sub standard, la preţuri foarte mari.
Probleme pe litoral
Potrivit digi24, cele mai multe hoteluri găsite cu nereguli şi care nu au respectat caracteristicile clasificării sunt în Eforie, Neptun şi Saturn. Complexul de două stele Bran, Brad, Bega din Eforie Nord a fost recent declasificat. Alte patru – Belvedere şi Amfiteatru din Neptun Olimp, Semiramis şi Aida din Saturn – au pierdut câte o stea şi au primit între 20.000 şi 50.000 de lei amendă, după ce inspectorii Autorităţii pentru Turism au găsit în camere mucegai, lenjerie pătată, rugină pe instalaţiile sanitare şi mobilier putred.
Responsabilii guvernamentali din domeniu spun că nicio unitate hotelieră nu va mai funcţiona sezonul următor dacă nu va oferi turiştilor servicii proporţionale cu numărul de stele.
Ar fi luat măsura de acum, dar nu au vrut să compromită sezonul estival şi să închidă unităţile, din respect pentru turiştii care au făcut rezervări. 80 de unităţi de cazare de pe litoral nu îndeplinesc standardele impuse de ANT.
Modificări
În data de 28 iulie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 561 Ordinul nr. 221/07.07.2015 privind modificarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism aprobate prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013.
Astfel, structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare pot avea în componență spații de cazare clasificate la cel mult două categorii, cu condiția ca diferența dintre aceste categorii să fie de cel mult o stea /margaretă, iar cea de a doua categorie să fie inferioară clasificării generale a structurii. Categoria generală de clasificare a structurii de primire turistice este dată de cea la care sunt încadrate majoritatea spațiilor de cazare din incinta acesteia, dar nu mai puțin de 65% din totalul spațiilor de cazare. În situația în care nu este întrunit acest procent minim de 65%, structura de primire turistică va fi clasificată la categoria inferioară.
În pensiunile agroturistice, turiștilor li se oferă masa preparată majoritar din produse naturale din gospodăria proprie (inclusiv produse piscicole) sau de la producători, pescari autorizați de pe plan local. Gazdele se ocupă direct de primirea turiștilor și de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care îl petrec la pensiune și vor însoți turiștii care participă la activitățile gospodărești sau meșteșugărești.
Conform noilor norme, amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizată în locuri ferite de surse de poluare și de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau siguranța turiștilor, pe un teren cu o suprafață minimă compactă calculată prin înmulțirea numărului camerelor din incinta acestora cu 100 mp. La pensiunile agroturistice cu o capacitate de cazare de până la 5 camere inclusiv, suprafața terenului nu poate fi mai mică de 500 mp. Suprafețele destinate activităților agricole sau meșteșugărești pot fi desfășurate și în altă locație proprie față de amplasamentul pensiunii agroturistice, cu condiția ca aceste suprafețe să fie cuprinse pe raza administrativ – teritorială a aceleiași localități. Suprafața aferentă pensiunii agroturistice împreună cu suprafața destinată activităților agricole sau meșteșugărești trebuie să fie de minimum 1.000 mp.
La data intrării în vigoare a Ordinului nr.221/07.07.2015, spațiile de cazare înscrise în fișele anexe ale certificatelor de clasificare eliberate anterior intrării în vigoare a acestui ordin, care sunt încadrate la o categorie superioară celei înscrise pe certificatul de clasificare, se clasifică la categoria generală înscrisă pe certificatul de clasificare.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Ordinului nr.221/07.07.2015, operatorii economici care dețin structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare ce intră sub incidența prevederilor de mai sus au obligația să transmită Autorității Naționale pentru Turism fișele anexe în original ale certificatelor de clasificare aferente structurilor de primire în cauză, în vederea modificării acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!