Transportatorii le-au arătat oficialităţilor că nu glumesc când vine vorba de scumpirea RCA. Zeci de autocamioane au circulat marţi, 16 august, cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Capitalei, în semn de protest faţă de scumpirea RCA. Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat că autovehiculele de marfă vor circula cu viteză redusă, în fiecare primă zi lucrătoare a săptămânii, între orele 10:00-12:00, pe toate şoselele de centură din ţară, în semn de avertisment faţă de scumpirea RCA.
Sindicaliştii din transporturi au anunţat că vor declanşa şi un protest naţional prin oprirea activităţii în 15 septembrie, dacă Guvernul nu ia măsuri împotriva scumpirii poliţelor RCA. „După un an de negocieri cu autorităţile, nemulţumirile transportatorilor au crescut în loc să se reducă. Poliţa RCA s-a triplat ca valoare. De aceea, COTAR invită toți transportatorii, indiferent de forma de activitate – taxi, transport marfă sau călători – să facă front comun în vederea declanşării unui protest naţional, în data de 15 septembrie 2016, prin oprirea totală a activităţii”, a precizat Vasile Ştefănescu.
Protest naţional
COTAR îi invită pe toţi cei care sunt nemulțumiţi de situația actuală să posteze, amplasând în partea dreaptă jos a parbrizului, o coală A4 pe care să scrie cu litere mari: „PROTEST RCA”. Sunt invitați la această formă de protest şi cetățenii, persoane fizice, cu autoturisme proprietate personală, care sunt nemulțumiţi de valoarea RCA. În Bucureşti, toţi posesorii de auto care vor trece, zilnic, prin faţa Guvernului şi a ASF, între orele 9:00-17:00, sunt îndemnaţi să claxoneze. „Atunci Guvernul poate va observa, cu adevarăt, problema RCA, cetăţenii ne vor întreba şi noi le vom expune problema noastră, încercând să îi facem să înţeleagă că şi ei sunt afectaţi şi să fie alături de noi, în toată ţara, pe data de 15 septembrie 2016”, a declarat Vasile Ştefănescu.
Protestul va începe simultan atât în Bucureşti, cât şi în principalele oraşe reşedinţă de judeţ, începând cu ora 9:00 AM. În Bucureşti, protestul va avea loc atât în faţa Guvernului, cât şi a Parlamentului, în subordinea căruia se află ASF.
Soluţii propuse
Transportatorii avansează primului-ministru şi Parlamentului două soluţii pentru rezolvarea crizei RCA. Prin prima măsură se solicită Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le consideră ca oferind stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România.
Potrivit Legii Consiliului Concurenţei nr. 21/1996, această măsură este posibilă „pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei”. În aceste situaţii, „Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.
Cea de-a doua măsură propusă are în vedere adoptarea printr-o ordonanţă de urgenţă, care să intre imediat în aplicare, a proiectului de lege al RCA aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia de Buget – Finanţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!