S-a constatat, mai exact, încălcarea procedurii de secretizare și desecretizare a ofertelor de manuale. Neregulile au fost semnalate la vremea respectivă și de reprezentanții mai multor edituri care au participat la licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).
În documentul Corpului de Control se arată că în cazul editurii care a câștigat inițial cele mai multe loturi de manuale în cadrul liciației, si anume CD PRESS SRL, reprezentanții altor edituri participante la licitație au depus plângeri la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). „Unul dintre motivele invocate fiind că autoritatea contractantă (CNEE) a admis și declarat câștigătoare ofertele depuse de CD PRESS SRL, în condițiile în care ofertantul nu a respectat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice, prevăzută în conținutul documentației de atribuire”, se arată în documentul citat.
Nereguli
În urma deciziei CNSC din 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a procedat la reevaluarea ofertelor, „împrejurare în care a decis ca ofertele contestate (inclusiv oferta alternativă), depuse de societatea CD PRESS SRL pentru cele cinci loturi, sunt neconforme, acestea neîndeplinind toate condițiile de admisibilitate prevăzute în documentația de atribuire”.
Loturile la care se face referire în document sunt manualele de: Limba și Literatura Română, Matematică, Științe ale Naturii, Istorie, Geografie, Arte Vizuale, Abilități Practice. Corpul de Control a sesizat nereguli și în privința atribuțiilor directorului CNEE, Cristian Mirescu. „În perioada de derulare a procedurii de atribuire, directorul CNEE a îndeplinit, în același timp, atât atribuțiile președintelui comisiei de evaluare, cât și atribuțiile conducătorului autorității contractante, atribuții diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achizițiilor publice. Verificările efectuate în cadrul acțiunii de control au evidențiat și faptul că președintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a consultat tabelele secretizate care conțineau corespondența cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încalcând astfel procedura de secretizare și desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”, se mai arată în raport.
Recomandări
De asemenea, Corpul de Control a mai făcut o constatare: faptul că CNEE nu are nici până acum un consilier juridic, postul fiind vacant. Mai mult, pe perioada organizării licitației, CNEE a contractat serviciile unui birou de avocatură, care s-au dovedit a fi mult mai scumpe (medie de 11.199 de lei pe lună) decât salariul unui consilier juridic angajat în cadrul CNEE.
Anchetatorii au dat o serie de recomandări Ministerului Educației. Una dintre ele se referă la dispunerea unor măsuri concrete din partea conducerii CNEE, în vederea elaborării sau revizuirii, după caz, a procedurii ori emiterea de norme interne cu privire la activitatea de secretizare sau desecretizare a ofertelor de manuale, în cel mult trei luni de acum încolo. În al doilea rând, Corpul de Control recomandă desemnarea, în cadrul procedurilor de atribuire, a unor persoane diferite pentru calitatea de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor față de persoana care asigură conducerea CNEE.
O altă recomandare este ca organizarea licitațiilor pentru realizarea manualelor școlare să se realizeze astfel încât la acestea să aibă acces cât mai mulți operatori economici și să fie asigurată continuitatea procesului de realizare de manuale școlare și livrarea acestora cu cel puțin două săptămâni înainte de începerea anului școlar. În plus, trebuie efectuate demersurile necesare în vederea ocupării funcției publice vacante de consilier juridic din cadrul CNEE, în maximum trei luni de acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!