Astfel, MS va încerca să diversifice sursele de finanţare pentru ca la finalul anului 2016, Sănătatea să aibă 6% din PIB. Surse potenţiale ar fi contributia bugetului de stat, stimularea asigurărilor private de sănătate, contribuţia asiguraţilor, posibilitatea transformării studiilor clinice din servicii medicale în studii de cercetare comerciale, iar TVA-ul aferent să rămână în sistemul de sănătate etc).
Penal, dacă înjuri medicii
Ministeriabilii au acceptat să introducă prevederi în regulamentele de ordine interioară din structurile MS care sancţionează denigrarea medicilor ca abatere disciplinară. De asemenea, reprezentanţii MS vor face demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru introducerea în Codul Penal a unor sancţiuni drastice pentru încălcarea confidenţialităţii convorbirilor între medic şi pacient sau medic şi familia pacientului. Totodată, se va modifica Legea 95/2006, pentru ca medicii să nu mai figureze deloc ca funcţionar public şi nici echivalent.
Nu s-a stabilit clar o nouă lege de salarizare, dar s-au făcut propuneri din partea celor două părţi implicate, astfel ca în 2014 salarizarea să fie pentru MS o prioritate.
Coaliţia a propus un nou tip de entitate pentru spital – societate medicală civilă, MS a propus (Coaliţia a acceptat) realizarea şi evaluarea proiectului pilot de funcţionare a câtorva spitale din ţară (cu salarii diferite, cu plăţi diferite), dar şi găsirea unor soluţii tehnice, legislative până când se va trece la generalizarea reglementărilor pilot.
Decontează iar din stoma
Medicii dentişti au propus, printre altele şi reluarea decontării serviciilor de asistenţă medicală stomatologică şi finanţarea acestor servicii cu cel puţin 2% din fondul destinat serviciilor medicale. Ministeriabilii au promis că vor discuta cu omologii abilitaţi varianta introducerii unor servicii medicale stomatologice în pachetul de bază pe partea de prevenţie pentru copii. Psihologii au cerut ca serviciile de psihologie să facă parte din serviciile de sănătate şi să fie majorat numărul de psihologi din spitale, iar reprezentanţii MS au promis constituirea unui grup de lucru care va analiza solicitarea acestora, după 1 noiembrie 2013 şi de asemenea i-au rugat pe psihologi să pregătească documentaţia referitoare la situaţia din alte ţări până la sfârşitul lunii octombrie 2013.
Cât priveşte dublarea salariilor pentru rezidenţi, cerută de Coaliţie, Ministerul a transmis că cererea nu poate fi onorată acum, din lipsă de bani. Rezidenţilor li se vor putea mări salariile cu până la 20% în viitorul foarte apropiat şi cu promisiunea că se vor căuta resurse noi pentru o majorare semnificativă ulterioară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!