Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casă este de 51.500 euro, la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 5,6%, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară actuală fiind de 300 euro. Tinerii care au luat împrumutul îl folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere din cartierul Colentina din Capitală, apartamentul fiind construit în 1986.
Tinerii aveau deja depus dosarul pentru un credit ipotecar, pentru care aveau pregătite toate documentele solicitate, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) a dat unda verde pentru intrarea în programul Prima Casă.
Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care îl cumpără, astfel că valoarea apartamentului din Colentina pe care îl cumpără este de 54.500 euro. Banca a constituit ipotecă pe locuinţă în favoarea statului şi nu percepe comision de acordare a creditului şi pentru rambursare anticipată.
“Acest program va fi de natură să satisfacă pe de o parte componenta socială şi pe de altă parte să dezgheţe creditarea şi să pornească sectorul construcţiilor”, a spus ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, prezent la evenimentul organizat cu ocazia semnării primului credit acordat prin Programul Prima Casă.
Persoanele interesate de contractarea unui împrumut prin acest program au la dispoziţie trei variante – construirea unei case de la zero, cumpărarea uneia “la roşu” sau achiziţionarea unei case gata construite, pentru care trebuie să dea un avans de cel puţin 3.000 euro.
“Până în prezent, BRD este singura bancă ce a semnat acordul cu FNGCIMM, Alpha Bank urmând să semneze în cursul zilei de miercuri. Am purtat discuţii şi cu Leumi Bank, Banca Românească, Bancpost şi BCR, dar depinde de ele când vor trimite documentele”, a precizat preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.
BRD are un plafon de 171 milioane euro pentru creditele pe care e dispusă să le acorde prin programul Prima Casă.
Executivul a decis că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la trei luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la trei luni la creditele în lei.
Până la termenul limită impus de guvern, 20 de bănci au depus oferte: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.
Valoarea creditelor pe care cele 20 de bănci care au depus oferte sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face după metoda pro-rata.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!