Datele publicate sunt în termeni reali şi sunt ajustate sezonier, se mai arată în comunicatul INS.
Scăderea este mult mai pronunţată decât declinul din trimestrul al treilea, când economia României se diminuase cu numai 0,6% faţă de trimestrul al doilea. România a început să înregistreze contracţii ale economiei faţă de cele trei luni precedente încă din trimestrul al treilea din 2008.
Analiştii consultaţi de NewsIn anticipau că economia României a ieşit din recesiune în al patrulea trimestru din 2009, cu o creştere cuprinsă între 0,1% şi 0,6% faţă de trimestrul precedent, susţinută de revenirea industriei, în timp ce construcţiile continuă să aibă o contribuţie negativă. Pentru întregul an 2009, economiştii estimau o contracţie economică de circa 7%.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2008, economia românească s-a contractat cu 6,6%, în serie brută, în timp ce pe ansamblul întregului an 2009, produsul intern brut a fost cu 7,2% sub nivelul anului 2008.
Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa declara pe 5 februarie că România ar putea înregistra prima creştere economică faţă de trimestrul anterior chiar din primul trimestru al acestui an.
“Vom vedea primele cifre pozitive trimestru pe trimestru din prima partea a lui 2010. Avem semnale pozitive, dar răzleţe, pentru ultimul trimestru din 2009, dar nu am considerat că probabilitatea este foarte mare pentru T4. Însă ar putea fi în T1 2010”, a explicat Popa.
La rândul său, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, declara că economia României şi-ar putea relua creşterea în primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%.
“Estimăm că în 2009 contracţia economică s-a plasat la circa 7%. Există indicatori care arată că în primul trimestru din acest an creşterea economică s-ar putea relua, însă pentru 2010 vedem un avans slab, de aproximativ 1,3%”, a spus Franks.
Produsul intern brut pentru trimestrul IV şi anul 2009, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, pe 3 martie 2010.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!