Iniţiativa Romanieia fost lansată printr-un mic dejun de lucru oferit de Teodor Baconschi, cu ocazia desfăşurării Consiliului pentru Afaceri Externe, reuniunea periodică a miniştrilor de externe ai UE.
Evenimentul a fost coprezidat de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe francez şi l-a avut drept invitat special pe Iurie Leancă, vice-prim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova.
Au fost prezenţi, potrivit MAE, miniştri, secretari de stat şi ambasadori pe lângă UE din partea Austriei, Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Suediei şi Ungariei. Iniţiativa este deschisă tuturor statelor membre care sunt interesate să susţină parcursul democratic şi european al R. Moldova.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, în timpul dejunului de lucru, importanţa schimbărilor democratice de la Chişinău şi imperativul susţinerii venite din partea statelor membre UE pentru reforme, în vederea consolidării statului de drept şi atenuării efectelor crizei economice, resimţite acut în R. Moldova.
Statele reprezentate la întâlnire au transmis “mesaje ferme de susţinere pentru orientarea proeuropeană clară a autorităţilor de la Chişinău”, mai informează MAE. De asemenea, a reieşit că este foarte important “sprijinului substanţial şi imediat, atât la nivelul instituţiilor UE, cât şi al statelor membre”. Cei prezenţi au lansat, totodată, idei şi propuneri concrete pentru viitorul apropiat.
“Iniţiativa părţii române are ca obiectiv intensificarea dialogului, la nivelul UE, privind perspectiva europeană a R. Moldova şi sprijinirea, de o manieră pragmatică şi constantă, a realizării paşilor necesari în acest sens”, explică MAE.
Lansarea acestei iniţiative intervine cu numai câteva zile înainte ca preşedintele României să efectueze o vizită oficială la Chişinău, la 27 ianuarie. În plus, săptămâna trecută, România a anunţat că l-a propus pe Marius Gabriel Lazurca, actual ambasador la Vatican, drept reprezentant la României la Chişinău, după ce postul a rămas vacant timp de nouă luni.
Fostul ministru interimar de externe, Cătălin Predoiu, a avansat încă de anul trecut, cu ocazia vizitei lui Iurie Leancă la Bucureşti, ideea unei platforme de susţinere a parcursului european al ţării, sub forma unui “Grup de prieteni”.
La rândul său, actualul şef al diplomaţiei, Teodor Baconschi, a continuat această idee şi a explicat că este năsut în acelaşi an cu Iurie Leancă, făcând, prin urmare, parte dintr-o generaţie care doreşte să facă lucruri importante în relaţia bilaterală.
Mats Aberg, ambasadorul Suediei la Bucureşti, a explicat pentru NewsIn semnificaţia acestei iniţiative a României. “Acest grup este un semnal, este un gest simbolic. În plus, având în vedere că perioada comunistă de-abia a trecut, un astfel de gest este binevenit şi pentru electoratul moldovean, care este încă expus la dificultatea de a obţine informaţi. De aceea, eu cred că este foarte bine că Romania va fi foarte clar percepută ce făcând parte dintr-un grup de prieteni ai acestei ţări”, a spus Mats Aberg.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!