Monarhi din casele regale ale Europei, printre care regele Juan Carlos al Spaniei, regele Carl XVI Gustaf al Suediei, prinţul Charles şi marele duce de Luxemburg, prezenţi la funeralii. Regele Mihai este condus sâmbătă pe ultimul drum. Fostul suveran va fi înmormântat, în jurul orei 19.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde va avea loc o slujbă scurtă de îngropare, înainte ca trupul Majestăţii Sale să fie depus în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Oameni care se află pe traseul spre Patriarhie aplaudă în momentul în care cortegiul trece prin faţa lor. Mii de flori albe au fost aruncate în faţa afetului de tun care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.
În jurul orei 12.50 va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, este prezent în soborul ierarhilor bisericeşti.
După slujba de înmormântare, Regele va fi condus spre Gara Băneasa, de unde va ajunge la Curtea de Argeş, pe cale ferată. Slujba de îngropare va începe la Curtea de Argeş în jurul orei 17.
Programul zilei de 16 decembrie 2017 – ziua îngropării Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României:
De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală are loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu au acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestății Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.
Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.
Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.
Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje
Iată lista prezenţelor regale şi princiare anunţate la înmormântarea Regelui Mihai I al României:
Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei
Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei
Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg
Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei
Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei
Alteța Sa Regală Principele de Wales
Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor
Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor
Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei
Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei
Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei
Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei
Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei
Alteța Sa Regală Ducele de Braganza
Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Karl al Austriei
Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei
Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor
Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor
Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein
Alteța Sa Serenisimă Principesa Isabelle de Liechtenstein
Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei
Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden
Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden
Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei
Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen
Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei
Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia
Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei
Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg
ASR Principesa Chantal a Franței
Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue
Alteța Sa Principesa Anne de Ligne
Cavalerul Charles de Fabribeckers
Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud
Dr John Fruchaud
UPDATE – ora 11.20 A început procesiunea din Bucureşti dedicată înmormântării regelui, pe traseul Piaţa Palatului – Patriarhie. De pe margine se aruncă flori către sicriul regelui. Peste 6.000 de oameni se află pe traseul parcurs de cortegiul funerar prin centrul Bucureştiului.
Miile de oameni care se aflau în Piaţa Palatului Regal, dar şi pe traseul spre Patriarhie, au aplaudat neîntrerupt în momentul în care cortegiul a trecut prin faţa lor. Mii de flori albe au fost aruncate în faţa afetului de tun care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.
Cortegiul funerar traversează Piaţa Palatului Regal şi se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piaţa Naţiunilor Unite apoi spre Dealul Patriarhiei.
UPDATE 11.15 Trupul regelui purtat spre afetul de tun în aplauzele mulţimii. Oamenii adunaţi la funeralii l-au aclamat pe rege şi au strigat: Majestate, te iubim!, Monarhia salvează România! sau Regele şi Patria.
Trei detaşamente MApN sunt în formaţie pentru a-l onora pe fostul mareşal al Armatei Române în Al Doilea Război Mondial, regele Mihai.
UPDATE 11.05 Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.
Ulterior, afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Se vor cânta marşuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc şi îl aşază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea şi se deplasează în faţa afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoţi se grupează în spatele crucii şi în faţa afetului de tun.
Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MapN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) se aşază în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.
UPDATE 11.00 Sicriul (cu stindardul regal şi Coroana de Oţel) a fost scos din Palatul Regal şi aşezat în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală, Principele Radu.
Sunt interpretate marşuri funebre. Au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.
Surse: MEDIAFAX/RomaniaRegala.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!