Comisia Europeana a realizat un raport anual denumit “i2010 – strategia digitala pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca”, in care au fost incluse, pe langa cele 27 de state membre ale UE, Norvegia si Islanda.
Media europeana de utilizare a Internetului este calculata pentru tarile membre anterior aderarii Romaniei si Bulgariei.
Conform raportului, doar 18,4% dintre romani folosesc, cu regularitate, Internetul, fata de media europeana de 46,7%, ceea ce claseaza tara pe locul 29, ultimul, iar numai o treime dintre gospodariile romanesti au acces la Internet prin banda larga (broadband), astfel ca tara se plaseaza pe locul 26 in functie de acest criteriu.
Internet-banking-ul, cel mai putin folosit
Serviciul de e-mail este folosit de 16,3% dintre romani, fata de o medie de 43,8% in Uniune, aceasta fiind aplicatia pe Internet cea mai frecventa ca utilizare in Romania. Cel mai putin utilizat, de numai 0,6%, este serviciul Internet-banking, in timp ce in UE este folosit de 22% dintre cetateni.
Obtinerea de informatii prin Internet despre bunuri si servicii este folosita de numai 10% dintre cetatenii Romaniei (fata de 42,9% in UE), descarcarea de muzica si jocuri atrage 10,7% romani (18,2% europeni), in timp ce de aproape trei ori mai multi europeni decat romanii folosesc serviciul de telefonie prin Internet.
Serviciul eGuvernare este folosit in Romania de 2,9% dintre cetateni, in timp ce media Uniunii se situeaza la 23,8%.
Cel mai bun loc ocupat de Romania, respectiv locul 25, este la categoria “angajati specializati in IT&C”, respectiv 2,3%, comparativ cu media de 3,1% a UE.
Internetul este accesat de cei mai multi romani (11%) de acasa, fata de 42,6% dintre cetatenii UE, in timp ce doar 4,3% folosesc Internetul in institutii educationale, fata de 8% dintre europeni.
Potrivit celui de-al doilea raport anual privind i2010, sectorul IT&C continua sa aiba o crestere mai rapida decat cea a economiei europene, in general.
Industria IT&C a contribuit in proportie de aproape 50% la cresterea productivitatii europene intre 2000 si 2004, iar serviciile IT au in prezent cresterea economica cea mai dinamica (5,9% pentru 2006-2007).
In fiecare an, raportul anual privind i2010 – strategia UE de dezvoltare a economiei digitale prin combinarea cercetarii, a instrumentelor de reglementare si a parteneriatelor public-privat – evalueaza impactul economic al eforturilor statelor membre ale UE de desfasurare a industriei IT&C si asigura o evaluare a eficientei politicii Comisiei de realizare a unei cresteri economice viabile in domeniul acestor tehnologii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!