Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și prof. dr. Miklos Kasler, ministrul Sănătății din Ungaria, au convenit zilele trecute, la Budapesta, încheierea unui Memorandum de Înțelegere între cele două ministere privind transplantul de plămâni.
„Din punctul nostru de vedere, Memorandumul de Înțelegere transmis de partea maghiară este agreat și propunem ca două echipe tehnice din partea ambelor țări să înceapă discuțiile pentru pregătirea detaliilor tehnice ale colaborării”, a spus ministrul Sorina Pintea în timpul întâlnirii.
Ministrul Sănătății al României a fost însoțit de Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, și de dr. Radu Zamfir, președintele Agenției Naționale de Transplant.
Sorina Pintea a subliniat, încă o dată, că echipa MS caută toate soluțiile pentru asigurarea tratamentului corespunzător pentru pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar: „Mai avem încă pacienți pe lista de așteptare, care sunt cazuri complexe și pentru care facem toate eforturile să găsim soluții”.
Cei doi omologi au demarat discuții și pentru identificarea altor domenii de colaborare, de pildă oncologia și achiziția comună de medicamente și vaccinuri.
Anual, 10.000 de cazuri noi
Întâlnirea cu ministrul Sănătății al Ungariei vine după participarea ministrului Sănătăţii al României laworkshop-ul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”, care a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti şi decidenţi din sistemul de sănătate.
În condiţiile în care, în România, anual sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, a fost subliniată importanţa prevenţiei primare şi secundare care determină creşterea speranţei de viaţă.
De asemenea, a fost reiterată necesitatea implementării politicilor existente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat.
Pentru un diagnostic corect
Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că „începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit”.
La workshop s-a discutat și despre necesitatea abordării multidisciplinare a cazurilor. „Începând din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.
Molecule noi
Anul trecut, în Lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numără şi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.
„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia în acest an, vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament, astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!