Astfel, strainii ezita sa mai investeasca pe piata romaneasca. Cele mai stabile inductrii ramana insa agricultura, farma si domeniul medical.
“Primele scaderi in averile romanilor vor fi reflectate in special de piata de real estate, care in lipsa apetitului pentru investitii vor scadea pentru prima oara dupa opt ani de cresteri importante. Si piata materialelor de constructii si a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare va avea serios de suferit “, a declarat Mihail Marcu, presedinte MedLife si NautiLife.
Scaderi importante se inregistreaza si in domeniul imobiliar, unde cresterea preturilor si veniturile mici ale romanilor au facut ca interesul pentru cumpararea de imobiliare sa nu mai fie la fel de mare.
“Pe imobiliare e chiar mai grav. Nu numai ca nu sunt cresteri, dar exista o diminuare serioasa a vanzarilor, de 50% in ultimele 3-4 luni, fata de prima jumatate a anului”, a declarat Ionut Negoita, presedintele Grupului Pro Confort, investitor important in imobiliar.
Oamenii de afaceri sustin ca interventia statului este mai mult decat necesara. Ovidiu Tender se teme de o piata instabila si nu poate face previziuni “pentru ca totul depinde de deciziile pe care le vor lua autoritatile in perioada urmatoare”, iar Gheorghe Caruz spune ca efectele crizei pot fi mai mari sau mai mici in functie de masurile care se iau.
Totodata, criza financiarainternationala face ca fondurile europene destinate Romaniei sa ajunga tot mai greu la beneficiari.
“Cel mai mult vor avea de suferit companiile. Cel putin 10% din firmele interesate de finantari europene nu le vor putea obtine chiar daca au proiecte bune, insa considerate cu grad inalt de risc. Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reusi sa ia bani, insa vor trebui sa suporte cresterea costurilor creditarii”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului Nationalal Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Conditiile mai dificile de finantare vor persista pentru o perioada mai lunga si este vizibila pentru toate categoriile de imprumutati, de la entitati suverane la autoritati publice locale si corporatii.
Pana la sfarsitul anului, IMM-urile vor putea accesa bani europeni pentru a-si cofinanta proiectele, in valoare totala de 100 de milioane de euro, prin intermediul bancilor. Pentru autoritatile locale va fi gandit un mecanism similar, sustinut de stat si banci de la noi si din afara.
ziare.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!