O parte din vină o au oamenii care nu respectă normele de selecție.
Fiecare persoană produce aproximativ 100 de grame de deșeuri pe zi, ceea ce înseamnă că o populație de 20 de milioane produce aproape 700.000 de tone.
În România există containere speciale pentru plastic, hârtie, aluminiu sau sticlă.
„În decursul unui an procesăm 95.000 de tone dintre care 80-85 de mii de tone de pet. Asta înseamnă o cantitate lunară de aproape 9.000 de tone. Din această cantitate, circa 40% o reprezintă importurile deoarece de pe piaţa românească nu se pot obţine încă prin sistemele existente de selectare cantităţi suficiente”, a afirmat Constantin Damov, Green Group România.
Cele 13 firme din țara noastră pot recicla, în total, peste 110.000 de tone de deşeuri de plastic anual.
Probleme au și firmele de reciclare a deșeurilor de aluminiu. Şi acestea folosesc multe materiale din import, pentru a-şi asigura activitatea.
„Avem o mică cantitate care face obiectul unui import din Ungaria. Este o calitate ridicată a materialului. Există şi în România societăţi capabile să producă acest tip de material”, spune Apostol Constantin, director general al unei firme care reciclează aluminiul.
Oficialii de la Mediu par mulțumiți de cum decurg lucrurile. „Începând cu 2013 obiectivul de valorificare a deșeurilor din ambalaje este de 55% țintă pe care România o îndeplinește cu succes”, a declarat Mihai Drăgan, director de comunicare în Ministerul Mediului.
Sursa: Digi24
Citiți principiile noastre de moderare aici!