„Într-o competiţie cu adevărat globală pentru resurse, investiţii şi pieţe, forţa de muncă reprezintă un avantaj competitiv, iar angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la flexibilitatea şi uşurinţa cu care îşi pot planifica şi eficientiza resursele umane. Forţa de muncă de contingenţă este exact cea la care angajatorii apelează pentru a gestiona schimbările din ce în ce mai frecvente ale mediului de afaceri, deci accesibilitatea şi eficienţa ei sunt un indicator important al atractivităţii unei pieţe”, a explicat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Primele locuri în acest clasament sunt ocupate de SUA și China. Venezuala se situează pe ultima poziție.
România (54) este devansată de Polonia (20), Cehia (34), Bulgaria (49) şi Serbia (53), dar se află în faţa unor state precum Rusia, Spania, Germania şi Grecia.
Cea mai favorabilă piață este cea din Hong Kong, potrivit indicelui Manpower (care măsoară şi urmăreşte forţa de muncă de contingenţă din punct de vedere al disponibilităţii acesteia, al eficienţei costurilor de utilizare, al productivităţii şi al cadrului de reglementare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!