Publicațiile străine evidențiază si chiar critică modul în care au fost aleși politicienii ce alcătuiesc actualul Guvern. Aceștia dezaprobă cu vehemență credibilitatea cu care românii s-au lăsat ademeniți de promisiunile politicienilor din campania electorală.
Se pare că în fața unor promisiuni de mărire a salariilor si de reducere a taxelor, din partea pesediștilor, românii închid ochii sau se prefac cu naivitate că nu cunosc trecutul penal al politicienilor.
Olguța Vasilescu, Florin Iordache, Liviu Dragnea, Teodor Meleșcanu și Sorin Grindeanu sunt câteva din cazurile prezentate de publicațiile din străinătate.
1. Liviu Dragnea – Președintele PSD
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată, în 15 iulie 2016, de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, într-un dosar în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Potrivit rechizitoriului, Dragnea ar fi uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat.
2. Sorin Grindeanu – prim-ministru al României
Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, ar putea căpăta calitatea de suspect în Dosarul Poli Timișoara, în care împreună cu fostul primar Gheorghe Ciuhandu și alți funcționari ai primăriei, sunt acuzați de abuz în serviciu.
Din rechizitoriul procurorilor reiese că în perioada 2008-2011 aceștia au finanțat fraudulos cu peste 31 de milioane de lei echipa de fotbal, patronată, la vremea respectivă, de Marian Iancu.
3. Olguţa Vasilescu – Ministerul Muncii
În 19 iulie 2016, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu.
Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
Procurorii spun că, în cadrul „donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, „ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin.
Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei. De asemenea, Olguța Vasilescu este acuzată că și-a folosit influența pentru a obține de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conținând imaginea acesteia și sloganuri de campanie electorală.
4. Florin Iordache – Ministerul Justiției
Iordache este unul din autorii atacului legislativ cunoscut în presă cu denumirea de „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale.
5. Teodor Meleșcanu – Ministerul de Externe
Teodor Meleșcanu a fost audiat, în calitate de martor, într-un dosar penal, cu privire la un eveniment din vremea când era director al Serviciului de Informații Externe (SIE).
În dosarul în care este citat pe fond Teodor Meleșcanu la Curtea de Apel Cluj a fost condamnat şi Horea Uioreanu la 2 ani închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Procurorii DNA ar fi dat de urma unei mite de 170.000 de euro care ar fi fost primită de fostul consilier prezidențial, George Scutaru. Banii primiţi de acesta ar fi fost spălaţi printr-o firmă la care este acţionar şi fiica lui Teodor Meleşcanu.
Poate dacă ieșeau la vot toți cei ce acum se declară nemulțumuți, rezultatul ar fi fost altul. Aleși cu dosare penale pe numele lor sau nu, decizia a aparținut însă electorilor care s-au hrănit cu minciuni și care fie tolerează corupția ori sunt de acord cu ea, fie şi-au pierdut încrederea în Justiție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!