Păgubiţii accidentelor auto pot cere plata daunelor la propriul asigurator. Poliţe RCA încheiate pe multiplu de o lună. Suspendarea contractului de asigurare la cererea asiguratului. Toate acestea sunt posibile din 19 septembrie 2016, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 (Ordonanţa privind poliţele RCA). Acestea, şi multe altele, sunt solicitate de proprietarii vehiculelor de ani buni, dar doar presiunea străzii şi ameninţarea cu blocarea circulaţiei de către transportatori au dus la transpunerea solicitărilor în realitate.
Pentru compensarea directă, asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate va recupera contravaloarea daunelor de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate. Pentru a putea fi aplicată compensarea directă, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii. În primul rând, se compensează doar accidentele care se produc pe teritoriul României, în care sunt implicate vehicule înmatriculate în România. Ambele vehicule implicate în accident trebuie să aibă poliţe RCA valabile la data producerii evenimentului. Pot fi compensate doar prejudiciile produse exclusiv vehiculelor, fiind excluse vătămările corporale. Potrivit actului normativ, procedura de compensare directă se stabilește prin convenţii multilaterale încheiate între societăţile de asigurare, iar condițiile compensării directe se convin în mod voluntar între asigurat și asigurator.
Alte noutăţi
Noua ordonanţă mai introduce posibilitatea despăgubirii pe cale amiabilă a vătămărilor corporale sau deceselor. Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate au la bază o evaluare ce ţine cont de punctajul obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Naţional de Medicină Legală şi prevăzut în reglementările ASF. Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la data producerii accidentului.
OUG nr. 54/2016 introduce posibilitatea încheierii poliţei RCA pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de cum vrea proprietarul maşinii. Primele de asigurare pot fi plătite atât integral, cât şi în rate, în baza unui acord între asigurat şi asiguratorul RCA. Altă modificare importantă este posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului. Pentru a nu plăti mai mult la reînnoirea poliţei RCA, proprietarul maşinii poate să suporte despăgubirile unui accident de circulaţie, menţinând în acest sens clasa de bonus/malus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!