Din studiu mai reiese că, dintr-un top şapte al ameninţărilor la adresa speciei umane, rezistenţa bacteriilor la antibiotice se află pe locul doi. Situația este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât la capitolul rezistență, pe unii germeni, România se află însă pe primul loc în Uniune.
„Există o legătură directă între consumul de antibiotice și rezistența bacteriană. Consumul de antibiotice cu cât este mai mare, cu atât crește mai mult nivelul rezistenței bacteriene la antibiotice. Anul acesta s-au întreprins mai mulți pași în direcția limitării dimensiunilor acestor probleme. Datele pe care le comunică astăzi Centrul European de Control al Bolilor sunt însă date pentru 2015. În ceea ce privește rezultatele, suntem a doua țară după Grecia în ceea ce privește consumul de antibiotice la 1.000 de locuitori. Un nivel zilnic de 3,3%, asta însemnând undeva peste 600.000 de locuitori ai României care în medie zilnic primesc tratament antibiotic. Este un nivel ridicat și se reflectă și în nivelul de rezistență bacteriană față de antibiotice”, a explicat Gabriel Popescu, potrivit Agerpres.
Cauza principală pentru această situaţie este utilizarea eronată sau excesivă, ce duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.
De asemenea, specialiştii au mai adăugat că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, și abia mai apoi de distribuitor şi prescriptor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!