Veşti bune pentru contribuabilii stabiliţi în România care efectuează importuri şi achiziţii de bunuri sau serivicii în alt stat membru al UE. Aceştia pot solicita rambursarea TVA achitată în acel stat, printr-o cerere depusă electronic la organul fiscal competent din Romania. Pentru a fi eligibilă pentru rambursare, o persoană impozabilă stabilită în Romania trebuie să efectueze operaţiuni care dau dreptul de deducere a TVA-ului în România. „În cazul în care o persoană impozabilă efectuează în România atât operaţiuni care dau drept de deducere, cât şi operaţiuni care nu dau drept de deducere, statul membru poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabilă care corespunde operaţiunilor cu drept de deducere”, a precizat Ioan Mihaiu, director coordonator la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Procedură
Prin Ordinul nr.3/2010 emis de preşedintele ANAF s-a aprobat Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de către persoanele impozabile stabilite în România pentru importuri şi achiziţii de bunuri/ servicii efectuate în alt stat membru al UE, ordin publicat în Monitorul Oficial nr. 32 în data de 15 ianuarie 2010.
Procedura se aplică cererilor de rambursare depuse de către persoanele impozabile stabilite în România, pentru rambursarea TVA achitată de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile prestate în beneficiul lor în statul membru în care taxa a fost încasată, precum şi pentru rambursarea TVA pentru importul bunurilor în respectivul stat membru.
„Cererea se depune electronic până cel târziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmează perioadei de rambursare, prin intermediul portalului ANAF”, a subliniat Ioan Mihaiu.
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum trei luni calendaristice. Cererile de rambursare pot însă viza o perioadă mai mică de trei luni, în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. „Pentru depunerea cererii este necesară semnătura electronică obţinută în baza unui Cerificat digital calificat, potrivit procedurii afişate pe portalul ANAF. Problema este că în Bihor sunt doar 400 de contribuabili care au obţinut certificat de semnătură digitală, ceea ce este foarte puţin”, spune directorul DGFP Bihor.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!