În 2016 a scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul față de 2015, când legea nu intrase în vigoare. „Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Parlamentarii au adus în discuție în ultimele zile modificarea legii pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun. Ei încearcă să redefinească „spațiul public închis” și „spațiul închis la locul de muncă”. Parlamentarii propun excepții care permit fumatul în spații „destinate petrecerii timpului liber dar și la locul de muncă” se arată pe site-ul ministerului.
Miercuri, 28 decembrie, Vlad Voiculescu declara că intenția de a modifica legea vine chiar din partea comisiei de sănătate. „Comisia de Sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis. Singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat”. Ministrul sănătății nu s-a ferit să spună că această propunere este „un atentat la sănătatea cetățenilor”. Acesta mai contestă și vocile care spun că am avea cea mai dură legislație antifumat.
Cei din Ministerul Sănătății nici nu vor să audă de vreo modificăre care face mai permisivă legea antifumat. Ei atrag atenția că „orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea nu numai că nu răspunde obligației statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătății cetățenilor, ci este un pas înapoi enorm față de standardele de protecție a sănătății stabilite de actuala lege, ba chiar față și de prevederile vechii legi.După cum a stabilit și Curtea Constituțională prin decizia nr. 29/ 2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului și copilului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!