Prima care şi-a exprimat nemulţumirea a fost europarlamentarul PNL Renate Weber, care a susţinut, de marţi, că Adina Vălean a organizat o dezbatere despre proiectul Rosia Montana împreună cu canadienii de la Gabriel Resources la care niciun opozant al acestuia nu ar fi fost invitat. Mai mult, Weber a criticat faptul că nu ar fi fost lăsată să ia cuvântul în cadrul dezbaterii.
Cu o zi înainte, pe 25 ianuarie, Fundaţia Soros România i-a adresat preşedintelui PNL Crin Antonescu o scrisoare deschisă prin care semnalau că Adina Vălean organizează o dezbatere “contrar bunelor proceduri de informare ale grupului parlamentar european din care face parte, precum şi într-o de neegalat lipsă de transparenţă faţă de publicul din România, având în vedere faptul că nicio informare privind această activitate a doamnei europarlamentar nu a fost transmisă către mass-media româneşti”.
“Prin prisma acestor controverse, suntem sideraţi de lipsa de transparenţă dovedită de europarlamentul PNL Adina Valean în organizarea acestei dezbateri la care nu a fost invitată nici măcar o voce critică la adresa proiectului minier propus de Gabriel Resources pentru Roşia Montana. Vă reamintim că printre aceste voci critice se află zeci de organizaţii neguvenamentale, Biserica Ortodoxă Română, Academia Română şi peste 1.000 de oameni şi instituţii de cultură din România şi din străinătate”, se mai arata în scrisoarea deschisă a Fundaţiei.
Criticile au fost continuate, miercuri, de europarlamentarul Laszlo Tokes care, printr-un comunicat de presă, consideră că Adina Vălean a organizat dezbaterea cu titlul “Făcând din Europa lider al mineritului mentenabil şi responsabil” (“Making Europe a leader in sustainable and responsible mining”) convocând-o “pe neaşteptate şi foarte discret”, susţinând că nici Renate Weber, nici alţi oponenţi ai proiectului nu ar fi fost informaţi despre discuţii.
“Lista invitaţilor dovedeşte că dintre europarlamentari au fost invitaţi exclusiv membrii Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (Industry, Research and Energy – ITRE). Pesemne, organizatorii nu au considerat „competenţi” în cazul „proiectului Roşia Montană” nici Partidul Ecologist al Verzilor, nici membrii Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (Environment, Public Health and Food Safety – ENVI) sau ai grupului de lucru specializat în protecţia apelor, Water Intergroup – spre exemplu –, dar nici reprezentanţii Ungariei vecine, cea mai interesată parte în ceea ce priveşte soarta investiţiei”, a comentat Tokes.
Europarlamentarul povesteşte cum a decurs dezbaterea, despre care a aflat, în ultimul moment, după cum el însuşi spune, de la Renate Weber. “Prima parte a conferinţei a înşirat specialişti europeni în domeniu care au avut rolul de a asigura – în mod indirect – credibilitatea profesională şi ştiinţifică a întrunirii, respectiv a proiectului de la Roşia Montană. Printre ei s-a numărat Abraao Carvalho, conducătorul Unităţii G3 a Directoratului General pentru Industrie din cadrul Comisiei Europene, şi Michel Sponar, conducător al Directoratului General pentru Mediu al CE. Nici cea de-a doua parte a conferinţei nu a fost lipsită de specialişti de rang înalt. Trebuie menţionaţi: Susanne Lacase, director executiv al Institutului Norvegian de Geotehnică, profesorul din Oxford, Paul Whitehead, respectiv Paul Damian, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie al României.
Cu asemenea antecedente şi cu acest fundal, „conferinţa de specialitate” a fost deschis de europarlamentarul Adina Vălean care a ţinut să sublinieze – şi a făcut-o repetat şi în cele ce au urmat – că tema simpozionului nu este „Roşia Montană”, ci problemele profesionale şi perspectivele europene ale „exploatării miniere responsabile şi mentenabile”. În pofida celor spuse de domnia sa, nimeni nu a putut avea nici un dubiu legat de mesajul real al evenimentului”, se povesteşte în comunicatul remis de Tokes.
Europarlamentarul a susţinut că ”toate semnele şi circumstanţele indică faptul că am participat la o <<şedinţă de lobby>>, o <<întrunire de propagandă>> – greu mascabilă – a RMGC care doreşte să obţină legitimare europeană pentru proiectul minier de la Roşia Montană”.
Tokes a povestit că proiectul de la Roşia Montană a fost prezentat de către Dragoş Tănase, directorul manager al RMGC, invitaţi să ia cuvântul fiind şi Eugen Furdui şi Călin Andreş, primarii de la Roşia Montană, respectiv Câmpeni, “argumentând în favoarea realizării proiectului de investiţie de interes public şi de importanţă socială deosebită”.
“Din cauză caracterului „secret” al organizării conferinţei, au putut fi prezenţi doar puţini din partea „opoziţiei”. Unul dintre aceştia, profesorul de ştiinţe istorice clujean, prof. univ. dr. Ioan Piso a afirmat fără ocolişuri că organizatorii i-au ţinut departe voit de la seminar pe oponenţii investiţiei miniere – spre exemplu reprezentanţii acelor şaptezeci (70) de organizaţii civile care nu de mult au protestat într-o luare de poziţie comună împotriva investiţiei private de la Roşia Montană”, a susţinut Tokes.
“Datorită discursurilor îndelungate, în final abia a mai rămas timp pentru intervenţii. Ca oponent al profesorului Ioan Piso a primit cuvântul politicianul veteran Bogdan Baltazar, care, cu o demagogie transparentă, a încercat să ironizeze oponenţii proiectului minier, printre ei activiştii civili din Rosia Montană care, adevărat, puţini la număr, dar totuşi au fost prezenţi”, a mai povestit europarlamentarul.
Laszlo Tokes a menţionat că, în cadrul intervenţiei sale de la dezbatere, a şi-a exprimat “regretul profund pentru existenţa unor semne care arată că şi Partidul Naţional Liberal din România pare să-şi modifice poziţia referitor la exploatarea minieră de la Rosia Montană“. “De asemenea, sunt semne că şi Uniunea Democrată Maghiară din România se pregăteşte să renunţe la punctul său de vedere – corect – de până acum. Până când în perioada guvernării liberale, ministrul mediului, Attila Korodi a suspendat procesul de autorizare a investiţiei, iar în decembrie 2009 preşedintele UDMR, Marko Bela s-a opus realizării proiectului, actualul ministru din guvernul democrat-liberal, Laszlo Borbely pare deschis să aprobe demararea exploatării miniere”, a considerat Tokes, ales pe lista comună pentru PE cu UDMR.
Episcopul a amintit de faptul că în februarie 2008, Magor Csibi (la acel moment, europarlamentar liberal) şi Chris Davies din grupul liberal, precum şi Daciana Sârbu din grupul socialist au adresat Comisiei Europene întrebare orală, prin care au cerut interzicerea la nivel european a mineritul bazat pe cianuri. Tokes a anunţat că, împreună cu europarlamentarului Janos Ader, fost preşedinte al Parlamentului Ungariei, va înainta Parlamentului European o declaraţie scrisă pentru interzicerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Adina Vălean: Dincolo de emoţii, lucrurile sunt simple şi ţin de aplicarea legii, acest proiect trebuie să primească un răspuns de la autorităţile române
În replica acuzaţiilor aduse, Adina Vălean, membră a Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) şi a Comisiei pentru Protecţiei Mediului, a transmis că, în cadrul seminarului desfăşurat la Bruxelles, intervenţia sa s-a referit la viitorul mineritului. “Mineritul este important pentru viitorul european. Europa are resurse importante de metale şi, totuşi, Europa importă aproape toate materiile prime de care are nevoie pentru producţia internă. Maximizarea exploatării resurselor proprii este esenţială, în acelaşi timp, pentru crearea de noi locuri de muncă”, a spus europarlamentarul PNL.
“Comunităţile locale şi statele membre, aflate în permanentă competiţie pentru atragerea de investiţii şi resurse, încearcă să îşi valorifice avantajele competitive, iar resursele naturale reprezintă un astfel de avantaj competitiv”, a mai susţinut Vălean. Ea a precizat că dezbaterea a reunit reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, specialişti în domeniul mineritului şi protejării patrimoniului, împreună cu autorităţi locale din România, iar seminarul a avut “ca studiu de caz” proiectul “Rosia Montană” caracterizat de Adina Vălean drept “cel mai vechi şi cel mai nou” proiect de minerit în România.
“Cel mai nou pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu. Cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani. Seminarul nu şi-a propus să aprobe sau să respingă proiectul. Regret faptul că, dincolo de expunerea tehnică, înfruntările emoţionale ale opozanţilor şi partizanilor au adus un pic din atmosfera din România în Parlamentul European”, a considerat europarlamentarul PNL.
“Din punctul meu de vedere, dincolo de emoţii, lucrurile sunt simple şi ţin de aplicarea legii. Acest proiect trebuie să primească un răspuns de la autorităţile române. Dacă este viabil, trebuie să profităm cât mai curând de beneficii, iar dacă nu, răspunsul României către investitor trebuie să fie unul profesionist şi în acord cu legea”, a spus liberalul.
Adina Vălean a menţionat marţi seară, la Realitatea Fm, că nu este la curent cu toate “dedesubturile lobby-ului pro sau contra investiţiei”, nefiind implicată în vreun fel, dar că a observat doar un fapt evident, şi anume că statul român trebuie să se pronunţe pe subiect. Ea a spus că cei de la Roşia Montana au fost invitaţi pentru că proiectul lor reprezenta studiul de caz al dezbaterii şi fiecare europarlamentar, când organizează astfel de discuţii, invită corporaţiile din ţara lor, în încercarea de a-şi promova investiţiile din statul membru.
Europarlamentarul PNL a subliniat că nu a dorit, şi oricum nici nu ar fi putut, influenţa avizarea proiectului Roşia Montana, un astfel de răspuns trebuind să vină din partea statului, în măsura în care se respectă legile statului român şi ale UE. Ea a precizat că, oricum, în astfel de probleme legate de exploatarea resurselor, piaţa trebuie să stabilească, referindu-se şi la decizii precum cea privind înfiinţarea companiilor energetice, nu au legătură cu CSAT.
În susţinerea Adinei Vălean, Norica Nicolai, cea care conduce delegaţia liberală din PE, a ţinut să precizeze că parlamentarii europeni, lucrând în Comisii de specialitate, au dreptul să organizeze evenimente pe domenii relevante de activitate, iar preocupările legate de minerit sunt în vizorul comisiei ITRE (Industrie şi Energie) din Parlamentul European.
“În acest context, evenimentul de astăzi a avut ca temă de dezbatere “A face din Europa un lider în exploatarea responsabilă şi şi sustenabilă” şi în subsidiar proiectul Rosia Montana, care figurează ca subiect pe agenda publică din România. În calitate de vicepreşedinte al PNL şi lider al delegaţiei liberale din Parlamentul European, salut orice dezbatere pe orice temă de interes public, oricât ar fi ea de controversată şi cred în diversitatea opiniilor ca singura sursă a găsirii unor soluţii coerente şi benefice pentru fiecare individual şi pentru comunităţi în general. Din acest punct de vedere, diversitatea opiniilor exprimate, a argumentelor cu care au fost susţinute sunt un bun câştigat al întâlnirii de astăzi din Parlamentul European. doresc să precizez că deciziile cu privire la realizarea proiectului Roşia Montana se iau în România şi nu la Bruxelles. Totodată, salut orice dezbatere publică ce are ca obiect o informare corectă şi completă a opiniei publice”, a transmis Nicolai.
Crin Antonescu: Cine vrea să facă un serviciu unei firme nu organizează seminarii
Solicitat să comenteze disputa cauzată de implicarea Adinei Vălean în seminarul în care s-a discutat şi proiectul Rosia Montana, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că, în cadrul partidului, a existat cu ceva vreme în urmă o dezbatere pe acest subiect, pe care liberalii au adoptat “o poziţie rezervată, dacă nu chiar ostilă proiectului”. Antonescu a spus că nu cunoaşte pe nimeni din RMGC, nici din organizaţiile care se opun proiectului, şi nici soţia sa (Adina Vălean) nu are vreo legătură speciali cu oameni implicaţi în proiect.
Antonescu a explicat că, în calitate de europarlamentar, Vălean a organizat şi anul trecut un seminar dedicat limitării sau interzicerii folosirii industriale a cianurilor, iar acum a organizat un proiect despre mineritul sigur. Liderul PNL a spus că, din ce i-a povestit soţia sa, la dezbaterea de marţi de la Bruxelles, ar fi participat primarul Devei, Mircia Muntean, şi Paul Damian, director la Muzeul Naţional de Istorie. “Nu ştiu ce poziţie au avut, nu am cunoştinţă ca Adina Vălean să fie o susţinătoare a proiectului Roşia Montana”, a mai menţionat preşedintele PNL, adăugând că nu se poate merge cu “absurditatea” de a se condamna simpla discuţie pe subiect.
“Sunt lobby-uri încrucişate (…) În materie de atitudine a mediului politic faţă de investitori, cred că trebuie să fim de maximă transparenţă (…) Cine vrea să facă un serviciu unei firme nu organizează seminarii”, a susţinut Antonescu, adăugând că, orice decizie s-ar lua, trebuie stabilită una, deoarece cazul Roşia Montană trenează de o perioadă îndelungată fără a fi tranşat.
Laszlo Borbely spune că Guvernul va trebui să ia o decizie privind exploatările
Ministrul Mediului a explicat, marţi seară, situaţia exploatărilor menţionând că, în Ungaria, de exemplu, există legislaţie care interzice extracţia pe bază de cianuri, în timp ce la noi o astfel de propunere parlamentară nu a fost adoptată de Legislativ (propunere făcută de Peter Eckstein Kovacs, la acea vreme senator UDMR). Borbely a mai precizat că în Suedia ar exista trei sau patru mine bazate pe cianuri. “Problema e alta, la ei în nicio mină nu s-a strămutat sau desfiinţat vreo localitate. Ori Guvernul, la vremea respectivă, spunea <<veniţi, dar rezolvaţi problema să nu strămutaţi oraşul>>, dar acum, 85% din case sunt vândute, din păcate oraşul e mort”, a spus Borbely, care a mai explicat şi că certificatul de urbanism este anulat de justiţie.
“Ca ministrul al Mediului, nu pot avea o altă opinie decât că până nu se ia o altă decizie politică că nu vom folosi acest tip de extracţie, până atunci oricine vine trebuie să respecte legislaţia care ţine de mediu. Va fi decizia Guvernului, printr-o hotărâre de guvern… O asemenea investiţie, poate să demareze numai atunci când respectă toate regulile, eu nu sunt convins că se respectă regulile de protecţie”, a spus Laszlo Borbely.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!