Un proiect al Ministerului Sănătăţii postat pe site-ul acestei instituţii anunţă schimbarea modalităţii de calcul aprobată la începutul lunii ianuarie 2010 şi revenirea la vechiul sistem de calcul aplicat în 2009, pe motiv că există preţuri „nesustenabile”. Specialiştii din minister spun că acum legislaţia prevede că „preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu media celor mai mici trei preţuri ale aceluiaşi medicament aprobate în ţările de comparaţie” şi vor acum ca preţul să fie „mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia”. Prin proiectul ministerial ar urma să scadă şi preţul de referinţă generic la medicamente, de la 70% din preţul medicamentului inovativ al cărui generic este, la 65%.
Producătorii avertizează
În opinia unor producători de medicamente, revenirea la modalitatea de calcul folosită în 2009 înseamnă că vor ieşi medicamente de pe piaţă şi nu vor mai fi aduse medicamente noi. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au şi anunţat deja că producătorii vor să discute în acest sens cu oficialii Ministerului Sănătăţii pentru a ajunge la o soluţie care să nu provoace blocaj al sistemului de sănătate. La această oră, sute de farmacii, în speţă cele din mediul rural sunt la un pas de faliment, iar producătorii spun că revenirea la vechea modalitate de calcul ar duce la accentuarea blocajului şi lipsa accesului la medicamente noi pentru unele categorii de bolnavi (cu cancer, diabet şi afecţiuni ale inimii).
În ultima jumătate de an din 2009, reprezentanţii farmaciştilor bihoreni au avertizat că din cauza subfinanţării, multe farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt pe pragul de a se închide sau de a-şi schimba profilul.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!