USR vrea să elimine practica „plicului pentru medic”, potrivit unui proiect de lege care prevede că pacientul poate oferi donaţii doar unităţii sanitare unde a fost îngrijit, nu şi medicilor, urmând ca donaţiile primite să fie afişate lunar pe o pagină web creată de Ministerul Sănătăţii.
„Pacientul poate oferi donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu repectarea legii”, potrivit proiectului de lege depus la Senat, care modifică articolul nr. 34 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.
Donaţiile făcute de pacienţi vor fi incluse în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, care se afişează luna pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii, prin grija ordonatorilor de credite ai unităţilor sanitare, potrivit iniţiativei legislative.
Deşi conform actualului articol 34 din Legea drepturilor pacientului, acesta poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii, ÎCCJ a statuat că „fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege”, urmând a fi angajată răspunderea penală a acestuia, susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a actului normativ, semnată de deputatul USR Matei Adrian Dobrovie.
Astfel, deşi pacienţii au voie să le ofere plăţi suplimentare sau donaţii medicilor, medicii nu au voie să le primească, subliniază iniţiatorii proiectului de lege. USR afirmă că „dreptul la recunoştinţă” nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menţinerii practicii „plicului pentru medic”.
„În plus, practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoştinţă ascunde, de cele mai multe ori, o condiţionare a actului medical. Deşi nu pot fi culpabilizaţi toţi doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienţilor o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima şi eficienta susţinere financiară a sistemului românesc de sănătate”, spun iniţiatorii, potrivit sursei citate.
Aceştia susţin că deşi, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, „rezultatul final este reprezentat de un cumul de acţiuni, implicând întregul sistem medical”, care ar putea obţine un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donaţiilor primite”.
Proiectul depus de USR a fost semnat şi de trei parlamentari PSD – Ioan Liviu Balint, Corneliu Florin Buicu (preşedintele Comisie de sănătate din Camera Deputaţilor) şi Maricela Colbuz, un deputat PNL – Nicolae Neagu şi un deputat UDMR – Vass Levente
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!