„Programul «Rabla» funcționează foarte bine și este o premieră că toate cele 13.000 de tichete alocate anterior au fost epuizate. Începând de azi, am decis suplimentarea programului «Rabla Clasic» cu 4.000 de tichete și, din câte am înțeles, ritmul de alocare este de 15 tichete pe minut. Vom vedea dacă va urma, după această etapă, o nouă suplimentare, în funcție și de celelalte linii de finanțare deschise pentru «Rabla Plus» și pentru infrastructura destinată mașinilor electrice”, a menționat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (cunoscut sub denumirea de Programul „Rabla ) pentru persoanele fizice în data de 14 iunie 2016. Până la începutul lunii iulie au fost rezervate toate cele 13.000 de tichete puse la dispoziție. AFM a anunțat că din totalul de vouchere emise, 9.000 respectă toate condițiile privind înscrierea la producători, respectiv validarea informațiilor, și au fost finalizate procedurile de casare și radiere.
Cum funcționează „Rabla clasic”
Pentru ca o persoană să beneficieze de reducerea oferită de stat trebuie să se prezinte cu autoturismul vechi de cel puțin 8 ani (5 în cazul unei instituții publice), la un centru autorizat de colectare și casare. Autoturismul vechi trebuie să fie în stare de funcționare și este obligatoriu să nu lipsească: motorul, sasiul, trenul de rulare, caroseria și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor vehiculului și dispozitivul catalizator (dacă au fost prevăzute din fabricație).
În cazul îndeplinirii acestor condiții, colectorul eliberează certificatul de distrugere precum și tichetul valoric de 6.500 lei. La acest bonus se poate adăuga unul din cele două eco-bonusuri. Unul în valoare de 750 lei în cazul achiziționării unei mașini al cărei motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, iar al doilea un eco-bonus de 1.500 lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Proprietarul autovehiculului casat trebuie să obțină copii legalizate ale certificatului de înmatriculare și ale certificatului de distrugere. Acestea sunt folosite ulterior în vederea radierii autoturismului din evidența circulației. Deținătorul tichetelor valorice se poate înscrie apoi la un dealer sau producător autorizat pentru achiziționarea noului autoturism, pe baza unui dosar ce trebuie să conțină documentele: actul de indentitate al proprietarului, în copie și în original; tichetul valoric în original; certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată; certificatul de radiere din evidența circulației a autovehiculului vechi, în original.
În cazul contractelor de leasing este necesară și declarația pe proprie răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul își exprimă în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculul nou la finalul perioadei de leasing.
În ceea ce privește „Rabla Plus”, (program menit să stimuleze persoanele care vor să achiziționeze un autovehicul nou pur electric sau unul nou electric hibrid), românii care aleg o mașină care nu poluează beneficiază și ei de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid; un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice. În cazul „Rabla Plus”, casarea unui autovehicul vechi nu este obligatorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!