Cinci-şase ore de şcoală, plus patru-cinci sau chiar şase ore pentru teme. Aceasta este viaţa unui elev din ziua de azi. Dacă vrea să ţină ritmul. Şi copilăria, unde este? Când să se mai şi joace? De multe ori temele au subiecte despre care nu s-a învăţat în clasă. De multe ori temele nu se mai verifică.
În afara legii
„Timpul zilnic necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două-trei ore, însumând toate disciplinele”. Am citat din Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale 3.066 din 11 ianuarie 1999, cu privire la temele pentru acasă în învăţământul universitar”, care este încă în vigoare.
„În învăţământul preuniversitar se constată în foarte multe situaţii o suprasolicitare a elevilor în ceea ce priveşte rezolvarea temelor curente pentru acasă şi a celor pentru vacanţă, de până la 70%. Se dau teme pentru acasă excesiv de multe, în absenţa oricărei corelări între diferite discipline”, se spune în actul normativ.
La aproape 16 ani de la apariţia acestui ordin nu s-a schimbat nimic. Ba mai mult, temele sunt tot mai multe şi timpul rămas elevilor pentru a fi copii tot mai scurt.
Ordinul a pornit de la premisa că timpul efectiv de lucru al unui elev nu trebuie să depăşească opt ore zilnic (redus la şase ore pentru învăţământul primar), rezultând că timpul necesar efectuării temelor pentru acasă nu trebuie să fie mai mare de două-trei ore.
Actul normativ vine şi cu soluţii pentru reducerea temelor pentru acasă. „În scopul descongestionării temelor pentru acasă, cadrele didactice vor utiliza, pe cât posibil, teme şi activităţi asemănătoare în clasă, în special în perioadele de evaluare”, se precizează în ordin.
Cine răspunde?
Cei abilitaţi să dispună măsuri pentru aplicarea actului normativ sunt directorii şcolilor şi liceelor. Aceştia trebuie să desemneze câte un cadru didactic responsabil cu temele pentru acasă. Responsabilul, împreună cu diriginţii, va urmări modul în care sunt duse la îndeplinire instrucţiunile ordinului. Ordinul trebuie adus la cunoştinţa cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor, inclusiv prin afişarea în cancelarii şi sălile de clasă.
Actul normativ trebuie pus în aplicare de cadrele didactice, directorii şcolilor şi inspectoratele şcolare.
Aş fi curios câţi dintre profesorii şi diriginţii de azi cunosc acest ordin şi, mai ales, câţi îl aplică. Şi aş mai fi curios câţi dintre părinţi fac temele copiilor lor. Dacă le mai ştiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!