Daca in Romania cele mai multe produse sunt din import, tarile comunitare se bazeaza in primul rand pe productia autohtona.
La noi, agricultura ecologica nu a ajuns nici macar la nivelul de nisa, ci este mai mult o curiozitate sau o ambitie costisitoare a unor producatori mici. Acestia planteaza putin, iar recolta o trimit la export, pentru ca distributia produselororganiceautohtone este ca si inexistenta.
Agricultorii ecologici au parteneriate cu companii de profil din statele europene, astfel incat tot ceea ce produc merge peste granite ca si cum ar lucra pentru acestea.
Desi la nivel mondial se constata ca aproape o treime dintre consumatori au incercat cel putin un produs ecologic, piata este neuniforma si in continua miscare.
In SUA, cele mai consumate produse organice sunt fructele si legumele proaspete, pe piata UE se gasesc mai dificil, iar in Romania deloc. La noi se fac importuri de produse organice care pot fi pastrate o perioada mai mare de timp: biscuiti, ceai, ulei, paste, fructe si seminte confiate, lactate, branzeturi.
Nici un comerciant nu aduce fructe si legume proaspete pentru ca acestea trebuie depozitate in conditii speciale la anumite temperaturi si vandute repede.
Sursa: ziare.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!