Reprezentanții Coaliției au apreciat deschiderea manifestată de reprezentanții Executivului în relația cu organismele profesionale, sindicate și patronate și au solicitat încurajarea investițiilor private în domeniul cercetării, prin taxe 0 pentru cei care dezvolta parcuri de cercetare pe lângă universități, precum și menținerea ritmului de creștere a absorbției fondurilor europene în domeniul cercetării. O altă solicitare a reprezentanților Coaliției a vizat o alocare de 4, 5% din PIB pentru educație, 1,5% pentru sistemul de apărare și 0,5% pentru cercetare.
“Prioritățile bugetului pe 2016 sunt, din punctul de vedere al Guvernului, alocări suplimentare pentru pensii și salarii, pentru sănătate, investiții, apărare, educație și cercetare. Intenția noastră în creionarea bugetului este de a aloca 4,5% din PIB pentru educație și majorarea cu 50% a bugetului pentru cercetare“, a precizat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.
Secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv a reiterat sprijinul Guvernului pentru domeniul educației si cercetării, arătând că, în acest moment, în proiectul de buget pentru 2016, alocarea pentru cercetare va creste cu 33%, cea pentru finanțarea de baza a învățământului superior cu 22%, iar cea pentru burse cu 16 procente.
De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, i-a asigurat pe reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României ca vor fi luate toate măsurile pentru a nu se întârzia rambursările pentru proiectele dezvoltate pe fonduri europene, în acest sens fiind organizate întâlniri cu toate organismele intermediare implicate în gestionarea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!